Järvsöodin kommer för att ta revansch framför Elitloppspubliken Foto: TR Bild

Den svenske mästaren får sällskap av debutanter från Finland och Norge. Järvsöodin, Issakan Valo och Stumne Fyr har blivit inbjudna till Solvalla och Elitkampen 2024.

Sju hästar är därmed klara för årets upplaga av Elitkampen. Sedan tidigare är Tangen Bork (Norge), Månlykke A.M. (Sverige) och Evartti (Finland) inbjudna. Grislefaksen G.L. (Norge) fick genom sin vinst i Vårbjörken på Umåkers travbana förra helgen en direktplats till Solvalla och är därmed också klar för loppet.

Järvsöodin

Järvsöodin inledde med att vinna tio av karriärens tolv första lopp i livet, men det är på senare år han tagit störst kliv i utvecklingen och visat han är en häst för den absolut högsta eliten. I slutet på augusti 2023 vann han Svenskt Mästerskap med 250.000 kronor i förstapris vilket är karriärens största seger. Oplacerad i sin första start i Elitkampen förra året – nu kommer han tillbaka för att ta revansch framför Elitloppspubliken.

Fakta Järvsöodin
Ålder: 11 år
Kön: Hingst
Far: Järvsöfaks
Mor: Järvsö Berta
Starter/Resultat: 124 (34-17-16)
Intjänat: 3 142 224 SEK
Rekord: 1.20,2 autostart (1609m)
Ägare: Stall Slugas
Tränare: Jan-Olov Persson
Skötare: Maja Klar
Uppfödare: Jan-Olov Persson
Nationalitet: Svensk

Issakan Valo

Issakan Valo har vunnit 39 av karriärens starter och nu gästar den finske nioåringen Solvalla och Elitloppshelgen för allra första gången. Tränare Antti Tupamäki har dock Elitkampsrutin och vann loppet 2017 tillsammans med Polara. Issakan Valo segrade i Erkon Pokaali på Vermos travbana i sin senaste start vilket är karriärens största seger och där besegrade han dessutom redan inbjudne Evartti.

Fakta Issakan Valo
Ålder: 9 år
Kön: Hingst
Far: Camri
Mor: Aatamin Tähti
Starter/Resultat: 74 (34-10-5)
Intjänat: 155 600 Euro
Rekord: 1.22,1 autostart (2120 meter)
Ägare: Ahti Ruoppila
Tränare: Antti Tupamäki
Skötare: Heidi Nurmi
Uppfödare:Talli Issakka
Nationalitet: Finsk

Stumne Fyr

Stumne Fyr hade sin bästa tävlingssäsong 2023 då han vann tio lopp och sprang in över 1,1 miljoner kronor. Karriärens största seger tog han då han vann Unionskampen 2023 på Färjestadstravet. Fyra segrar har det blivit på årets sju starter för Merete Viksås ögonsten som närmast kommer från vinst i Bollnästravets Elitsprint. Nu gör Stumne Fyr sin första start i Elitkampen.

Fakta Stumne Fyr
Ålder: 10 år
Kön: Valack
Far: Joker Elden
Mor: Stumne Saga
Starter/Resultat: 143 (41-23-19)
Intjänat: 3 745 018 NOK
Rekord: 1.20,4 autostart (2140 meter)
Ägare: Stall Festival Fyrverkeri
Tränare: Merete Viksås
Skötare: Merete Viksås
Uppfödare: Merete Viksås
Nationalitet: Norsk

I Elitkampen startar tio nordiska kallblod varav sex stycken bjuds in av Solvalla. Elitkampen avgörs under söndagen på Elitloppshelgen 24-26 maj 2024 på Solvalla och vinnaren erhåller en miljon kronor.


Andra nyheter