Den lilla tränaren med den fantastiska hästen tar plats nummer fem. A Fair Day är klar för sista söndagen i maj. Foto: TR Bild

Den lilla tränaren med den fantastiska hästen tar plats nummer fem.
A Fair Day är klar för sista söndagen i maj.
– Jag gläds oerhört över att A Fair Day kommer delta i Elitloppet. ”Affe” är en amatörtränad sagohäst som tagit oss alla med storm. Ingen vet hur bra hästen är och med sin kusk Oscar Ginman i sulkyn tror jag att övriga får se upp, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Det var goda träningsrapporter från Elisabeth Almheden inför långfredagens årsdebut i Hertigen av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal på Färjestadstravet, och A Fair Day överträffade alla förväntningar när han tog sin sjätte raka seger på otroligt snabba 1.09,4 över sprinterdistans. En prestation som fick Anders Malmrot att slänga sig över telefonen för att lämna över en rosa Elitloppsbiljett. Efter några dagars reflektion har nu kretsen runt hästen valt att gå “all in” för Elitloppet.

– Det är helt overkligt och glädjande att få en inbjudan till Elitloppet – det är stort! Affe älskar människor runt sig, han älskar tävling och gör alltid sitt bästa, vilket han bevisat. I bästa fall kan det bli två lopp samma dag, vilket kan blir tufft, men Affe är stark, snabb och förståndig och allt finns under den långa pälsen, säger Elisabeth Almheden.

A Fair Day, eller “Affe” som han kallas till vardags, har tillsammans med tränaren Elisabeth Almheden och kusken Oscar Ginman blivit Trav-Sveriges nya favoriter. Hittills har det blivit tretton segrar på karriärens tjugofem starter och även om han var bra redan som treåring så var det under fjolåret, som fyraåring, som han slog igenom på allvar.

A Fair Day vann dubbla STL-lopp på V75 – varav en var en bejublad hemmaseger i Kalmar under midsommarhelgen – och innan året var slut hade han visat att han tillhör en av landets absolut bästa fyraåringar. Han vann semifinalen i Breeders’ Crown på Solvalla och i finalen på Sundbyholmstravet var han strålande från ledningen på 1.11,5 över 2140 meter autostart. Ett stort travögonblick där den lilla tränaren hade besegrat de stora stallen och körande Oscar Ginman kunde göra segergest i god tid före mållinjen när han tog karriärens största vinst med 1,6 miljoner kronor i förstapris.

Solvallas sportchef Anders Malmrot avslöjade i V75 Direkt i TV4 under lördagen att kretsen runt A Fair Day valt att säga ja till Elitloppet 2024 och han är därmed den femte hästen som är klar för årets upplaga.

Fakta A Fair Day
Ålder: 5 år
Kön: Valack
Far: Maharajah
Mor: Jolene Day
Starter/Resultat: 25 (13-6-0)
Intjänat: 3 030 000 SEK
Rekord: 1.09,4 autostart (1640m)
Ägare: Elisabeth Almheden
Tränare: Elisabeth Almheden
Skötare: Malin Almheden
Uppfödare: Team Lindvall HB
Nationalitet: Svensk

Elitloppet är huvudattraktionen under Elitloppshelgen som arrangeras på Solvalla i Stockholm den 24-26 maj 2024. Elitloppet är ett inbjudningslopp där 16 hästar tävlar i två olika försök med åtta hästar i vardera. De fyra främsta i varje försök möts i en final där segraren erhåller fem miljoner kronor.

Inbjudna hästar till Elitloppet 2024: Idao de Tillard (Frankrike), Francesco Zet (Sverige), Joviality (Sverige), Hohneck (Frankrike), A Fair Day (Sverige)


Andra nyheter