Superstoet tar plats nummer tre. Joviality är klar för sista söndagen i maj. Foto: TR Bild

Superstoet tar plats nummer tre.
Joviality är klar för sista söndagen i maj.
– Hon är ett av världens bästa ston och har visat en hårdhet och speed som få hästar besitter. Jag tror att hon kommer passa perfekt i Elitloppet, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Joviality inledde sin fantastiska karriär i USA hos Marcus M Melander där hon radade upp segrar och tog hem flera miljonlopp genom bland annat vinster i Yonkers Trot och Breeders Crown.

2023 fick vi för första gången se henne i Sverige och hon inledde med seger i både försök och final av klassiska stoloppet Drottning Silvias Pokal. Innan säsongen var slut hade hon även besegrat grabbarna – och tagit hem karriärens största triumf – genom att spurta hem Svenskt Travderby i läcker stil, vilket belönades med fyra miljoner kronor. Tränare Sabine Kagebrant blev dessutom historisk som den första kvinnliga tränaren att ta hem storloppet.

Vintern har spenderats i Frankrike där hon lade beslag på tredjepriset bakom redan Elitloppsinbjudne Idao de Tillard i Prix d’Amerique. Under lördagen i V75 Direkt i TV4 avslöjade Sportchef Anders Malmrot att Jovialty är den tredje hästen som fått ta emot en rosa biljett till årets upplaga och hon kommer vara med i Elitloppet för första gången.

– Som Solvalla-tränare är det en dröm som går i uppfyllelse. Elitloppet har alltid varit årets största händelse för mig och nu har jag en häst som tävlar på den nivån, vilket känns helt fantastiskt, säger Sabine Kagebrant.

Fakta Joviality
Ålder: 5 år
Kön: Sto
Far: Chapter Seven
Mor: Pasithea Face
Starter/Resultat: 43 (27-7-3)
Intjänat: 25 795 479 SEK
Rekord: 1.08,4 autostart (1609m)
Ägare: Stall Courant AB
Tränare: Sabine Kagebrant
Skötare: Erik Cederlund
Uppfödare: Am Bloodstock AB
Nationalitet: Svensk

Elitloppet är huvudattraktionen under Elitloppshelgen som arrangeras på Solvalla i Stockholm den 24-26 maj 2024. Elitloppet är ett inbjudningslopp där 16 hästar tävlar i två olika försök med åtta hästar i vardera. De fyra främsta i varje försök möts i en final där segraren erhåller fem miljoner kronor.

Inbjudna hästar till Elitloppet 2024: Idao de Tillard (Frankrike), Francesco Zet (Sverige), Joviality (Sverige)


Andra nyheter