Don Fanucci Zet klar för Elitloppet 2023. Foto: TR Bild

2021 spurtade han förbi samtliga konkurrenter och vann finalen – nu jagar han ytterligare en seger.
Don Fanucci Zet är klar för Elitloppet sista söndagen i maj.
– Hur overkligt det än låter så tror jag han har hittat en växel till efter Frankrikeäventyret tidigare i år. Don Fanucci Zet ser ruggigt fin ut och det ska bli väldigt roligt att åter få vara med i Elitloppet, säger tränare Daniel Redén.

Fyra miljonsegrar har det blivit hittills i karriären för Don Fanucci Zet; Sprintermästaren i Halmstad 2020, Hugo Åbergs Memorial på Jägersro och Norrbottens Stora Pris i Boden i fjol, men den största triumfen är från 2021 då han vann Elitloppsfinalen på Solvalla.

Don Fanucci Zet blev det året tvåa i försöket – men i finalen var han tuffast av alla och spurtade förbi ledaren Vivid Wise As, som även han är klar för årets upplaga. 2022 deltog han för andra gången och segrade på bra sätt i sitt försök. Till finalen blev han sedan spelad till favorit, men slog på en galopp direkt i starten och tappade omedelbart alla chanser till en framskjuten placering.

Don Fanucci Zet var tidigare i år sexa i Prix d’Amerique och efter årets första vinst, som togs i Bollnäs under förra veckan på ett enkelt men elegant vis, så blir det nu start i Elitloppet för tredje gången.

Solvallas sportchef Anders Malmrot berättade i lördagens V75 Direkt i TV4 att Don Fanucci Zet är den åttonde hästen som blivit inbjuden och därmed återstår nu bara hälften av platserna till Elitloppet 2023.

– Han vann Elitloppet 2021 och galopperade som favorit ifjol. Don Fanucci Zet är otroligt snabb och såg jättefin ut senast efter uppehåll, säger Anders Malmrot.

Fakta Don Fanucci Zet
Ålder: 7 år
Kön: Hingst
Far: Hard Livin
Mor: Kissed By The West
Starter/Resultat: 41 (23-7-5)
Intjänat: 14 197 228 SEK
Rekord: 1.08,9 autostart (1609m)
Ägare: Stall Zet (Daniel Redén)
Tränare: Daniel Redén
Skötare: Ellinor Wennebring
Uppfödare: Brixton Medical AB (Daniel Redén)
Nationalitet: Svensk

Elitloppet är huvudattraktionen under Elitloppshelgen som arrangeras på Solvalla i Stockholm den 26-28 maj 2023. Elitloppet är ett inbjudningslopp där 16 hästar tävlar i två olika försök med åtta hästar i vardera. De fyra främsta i varje försök möts i en final där segraren erhåller fem miljoner kronor.

Inbjudna hästar till Elitloppet 2023: San Moteur (Sverige), Horsy Dream (Frankrike), Etonnant (Frankrike), Vivid Wise As (Italien), Just Believe (Australien), Önas Prince (Sverige), Go On Boy (Frankrike), Don Fanucci Zet (Sverige).


Andra nyheter