Norske Tangen Bork segrade i Elitkampen efter en perfekt styrning av Tom Erik Solberg. Foto: TR Bild.

Världens största lopp för den kallblodiga rasen värmde upp Solvallapubliken inför Elitloppet.
En miljon väntade på vinnaren och för fjärde gången på fem år tog norske kallblodsexperten Tom Erik Solberg hem Elitkampen – Jim Fricks Lopp.
Denna gång med Tangen Bork, som med sin läckert utstickande färg är enkel att ta till sitt hjärta.

Tom Erik Solberg berättade på förhand om taktiken. Att ta rygg på Grislefaksen G.L. från start, få en fin utvändig löpning i rygg och sätta in attacken till slut. Hans förhoppningar på förhand uppfylldes på pricken. Tangen Bork, som var tvåa i Elitkampen i fjol, tog revansch just på fjolårsvinnaren Evartti.

Upploppskampen blev knallhård, men strax före mållinjen stack Tangen Bork nosen först på fantastiska tiden 1.18,6/1.640 meter, vilket är den femte snabbaste segernoteringen på svensk mark genom alla tider.

– Den här gången känns det lite extra. Tangen Bork har varit min absoluta favorithäst i flera år och att få vinna här med honom är väldigt stort. Ja, planerna stämde helt perfekt hela vägen – från start till mål, sade Tom Erik Solberg.

Finska Evartti var tvåa, medan svenske Månlykke A.M. tog tredjeplatsen en längd bakom tätduon.
Tangen Bork tränas av Bergsåkers Öystein Tjomsland och passerade genom triumfen sex miljoner kronor intjänat.


Andra nyheter