Titelförsvararen Evartti är klar för Elitkampen 2024. Foto: TR Bild

Den snabbfotade norrmannen, den finske titelförsvararen och den svenska stjärnan är klara för sista söndagen i maj.
Kallbloden Tangen Bork, Evartti och Månlykke A.M. är de tre första inbjudna deltagarna till Elitkampen 2024.

Tangen Bork


Tangen Bork försvarade Norges färger för första gången i Elitkampen ifjol vilket slutade med en andraplats bakom vinnande Evartti. Unghäststjärnan Tangen Bork vann det norska Kriteriet som treåring och det blev senare seger i både norska och svenska Derbyfinalen som fyraåring. Två segrar på årets tre starter har det blivit för den färgsprakande sjuåringen som nu ska göra sitt andra framträdande i Elitkampen.

Fakta Tangen Bork
Ålder: 7 år
Kön: Hingst
Far: Bork Odin
Mor: Tangen Stöva
Starter/Resultat: 40 (28-4-3)
Intjänat: 5 534 173 NOK
Rekord: 1.19,4 autostart (1609m)
Ägare: Nils Munkhaugen Holding AS
Tränare: Öystein Tjomsland
Skötare: Sandra Gjeruldsen
Uppfödare: Jörn Gunnar Nilsen
Nationalitet: Norsk

EvarttiEvartti har vunnit hela 49 lopp i karriären och tävlade för första gången i Elitkampen förra året. Det blev seger direkt framför Solvallapubliken och förutom en fantastisk prestation i loppet så blev segerdefileringen ihop med kusken Santtu Raitala för många ett av Elitloppshelgens starkaste minnen. Bland storloppssegrar i övrigt har han vunnit Nordic King hemma i Finland.

Fakta Evartti
Ålder: 13 år
Kön: Hingst
Far: K.M.Nopsa
Mor: Emme
Starter/Resultat: 113 (49-29-11)
Intjänat: 964 545 Euro
Rekord: 1.18,4 autostart (1609m)
Ägare: Talli Pajatso
Tränare: Antti Ojanperä
Skötare: Jutta Ihalainen
Uppfödare: Olli Sippola
Nationalitet: Finsk

Månlykke A.M.Månlykke A.M. kan stoltsera med vinsterna i Svenskt Mästerskap år 2020, 2021 och 2022. Bland hans största segrar i övrigt finns vinsten i Alm Svartens Äreslöp på Bjerke travbana i Norge 2022 och han var även trea i Elitkampen samma år. Efter diverse bekymmer under förra säsongen så har han kommit tillbaka starkt och årsdebuterade med seger i STL Kallblodsdivisionen.

Fakta Månlykke A.M.
Ålder: 10 år
Kön: Hingst
Far: Månprinsen A.M.
Mor: Timba
Starter/Resultat: 62 (33-8-7)
Intjänat: 4 603 149 SEK
Rekord: 1.19,9 autostart (1640m)
Ägare: Sjösläntens Konsult & Fastighets AB
Tränare: Gunnar Melander
Skötare: AnnaMaria Öberg
Uppfödare: AnnaMaria Öberg
Nationalitet: Svensk

I Elitkampen startar tio nordiska kallblod varav sex stycken bjuds in av Solvalla. Elitkampen avgörs under söndagen på Elitloppshelgen 24-26 maj 2024 på Solvalla och vinnaren erhåller en miljon kronor.


Andra nyheter