Superstjärnan Idao de Tillard kommer till Elitloppet 2024

Den första rosa biljetten går till Frankrike.
Idao de Tillard är klar för Elitloppet 2024 den sista söndagen i maj på Solvalla.
– Det känns fantastiskt att få hälsa vinnaren av Prix d’Amérique välkommen. Han har styrka och även speed som är utöver det vanliga och att få se Idao de Tillard på Solvalla blir något alldeles extra, säger sportchef Anders Malmrot.


Den franske sexåringen krossade världseliten när han i slutet av januari tog hem Prix d’Amérique med 450.000 euro till vinnaren på Vincennes travbana, och nu står det klart att han kommer till Sverige för allra första gången.

Tränare Thierry Duvaldestin är däremot välbekant med Solvalla och har haft framgångar under tidigare Elitloppshelger – bland annat 2007 då han tillsammans med Milord de Melleray vann Harper Hanovers lopp på nytt världsrekord.

Idao de Tillard har radat upp vinsterna genom karriären och tagit raska steg rakt upp till toppen där han förutom vinsten i Prix d’Amérique exempelvis segrat i Critérium des 5 ans, Prix de Selection och Prix Tenor de Baune. I den senaste starten spurtade han hem Prix de France på nya löpningsrekordet 1.09,4 över 2100 meter med autostart vilket var hans åttonde raka seger. För många travfans är det inget snack om vem som är världens bästa travhäst just nu.

Under lördagen i V75 Direkt i TV4 meddelade Solvallas sportchef Anders Malmrot att Idao de Tillard är den allra första hästen i Elitloppsfältet 2024.

– Jag har alltid tänkt att Idao de Tillard skulle anpassa sig bra i Sverige. Han har det mesta för att lyckas på Solvalla då han är snabb bakom bilen och har mycket fart i sig. Men han är också lugn och kall, väldig snäll och han hissar aldrig upp sig, säger Thierry Duvaldestin.


Fakta Idao de Tillard
Ålder: 6 år
Kön: Hingst
Far: Severino
Mor: America de Tillard
Starter/Resultat: 41 (30-3-2)
Intjänat: 25 042 334 SEK
Rekord: 1.09,4 autostart (2100 meter)
Ägare: Cyril Sevestre
Tränare: Thierry Duvaldestin
Skötare: Susanne Ohme
Uppfödare: Ecurie Chaunion
Nationalitet: Fransk

Elitloppet är huvudattraktionen under Elitloppshelgen som arrangeras på Solvalla i Stockholm den 24-26 maj 2024. Elitloppet är ett inbjudningslopp där 16 hästar tävlar i två olika försök med åtta hästar i vardera. De fyra främsta i varje försök möts i en final där segraren erhåller fem miljoner kronor.

Inbjudna hästar till Elitloppet 2024: Idao de Tillard (Frankrike), 


Andra nyheter