Att para ihop Sveriges vinstrikaste tränare med Sveriges vinstrikaste kusk under 2023 var ett framgångsrecept i Harper Hanovers Lopp på Solvalla där Eric the Eel överraskade inför storpubliken 16.131.

Tomas Malmqvist tränar Eric the Eel som hade Magnus Djuse i sulkyn. Eric the Eel svarade för ett starkt slutvarv i tredjespår och fångade över Solvallas upplopp in ledarduon Kentucky River och Imperatur Am. Segertiden var 1.12,1/3.180 meter, två tiondelar över gällande världsrekord.
– Jag hade väl inte helt perfekt koll på hästen, men jag vet ju vilken skicklig tränare Tomas Malmqvist är och 300 meter före mål fick jag verkligen upp hoppet, sade Magnus Djuse.

Eric the Eel är född och ägd i Danmark, tränad av Jägersros Tomas Malmqvist och körd av Solvallas Magnus Djuse. Namnet kommer faktiskt från en svårglömd insats i Olympiska Spelen.

Eric Moussambani från Ekvatorialguinea dök upp på OS i Sidney 2000 som simmare och presterade den sämsta tiden över 100 meter frisim genom OS-historien. Media döpte snabbt honom till Eric the Eel för sin speciella simstil – men hästen Eric the Eel är en läcker atlet som bara var bäst när han tog hem miljonloppet Harper Hanovers.
– Det är en häst som levererat starka insatser varje gång och han har mött världseliten i Frankrike. Jag ska inte säga att jag är förvånad över att han vann, men jag är väldigt glad, sade Tomas Malmqvist.

Lördagens andra storlopp, Sweden Cup, togs för andra året i följd hem av italienske Alessandro Gocciadoro som hade tre hästar i försöken, och tre i finalen! Han valde själv att köra Bengurion Jet som spurtade till vinst på tangerat löpningsrekord, 1.09,2a/1.640 meter.
Vinsten var en perfekt uppladdning för Gocciadoro som har två hästar med i årets Elitlopp, Vernissage Grif och Vivid Wise As. Elitloppet avgörs imorgon söndag på Solvalla med fem miljoner kronor till vinnaren.


Andra nyheter