Usain Töll klar för Elitloppet 2023. Foto: TR Bild

Galopp i jakten på en direktplats under lördagen – men han får en plats ändå.
Usain Töll blir den femtonde hästen i Elitloppet sista söndagen i maj.
– Det är en ära att få vara med och årets Elitlopp ser ut att vara en riktigt bra upplaga. Usain Töll är både startsnabb och speedig och han kan vinna med lite tur, säger tränare Vitale Ciotola.

En plats bland de sexton väntade precis som tidigare år på vinnaren av H.K.H. Prins Daniels lopp på Gävletravet. Gårdagens race blev en fartfylld upplaga där Usain Töll var spelfavorit och han såg också mycket stark ut i slutsvängen trots ett tufft lopp. Men så kom den där snöpliga galoppen in mot upploppet och förstörde dagen för Usain Töll.

Han får dock chansen i Elitloppet ändå – under söndagen berättade Solvallas sportchef Anders Malmrot att Usain Töll får en rosa biljett och kan därmed göra debut i Elitloppssammanhang. Usain Tölls största seger är från Prix Jean René Gougeon 2022 på Vincennes travbana i Frankrike och hemma i Italien vann han även Premio Duomo under fjolåret. Elitloppspubliken på Solvalla har fått se Usain Töll segerdefilera två gånger tidigare – detta då han vann Lärlingseliten 2021 och sedan i fjol när han vann ett försökslopp till Sweden Cup.

– Usain Töll har gjort flera starka insatser både i Frankrike och Italien och även i går när han galopperade bort segern i Gävle in mot upploppet. Han är mycket startsnabb och kommer köras av den franske toppkusken Alexandre Abrivard, säger Anders Malmrot.

Nu återstår endast en plats till Elitloppet 2023 och den presenteras i dag, söndag 21 maj, i TV12 strax efter klockan17.00. Spårlottningen till de två försöken av Elitloppet 2023 sker sedan i samma kanal klockan 17.30.

Fakta Usain Töll
Ålder: 7 år
Kön: Valack
Far: Googoo Gaagaa
Mor: Cotton Waste
Starter/Resultat: 67 (14-12-12)
Intjänat: 6 247 061 SEK
Rekord: 1.09,8 autostart (1640m)
Ägare: Scuderia Santese SRL
Tränare: Vitale Ciotola
Skötare: Anu Intonen
Uppfödare: Inge Carlsson och Robert Lindström
Nationalitet: Italiensk

Elitloppet är huvudattraktionen under Elitloppshelgen som arrangeras på Solvalla i Stockholm den 26-28 maj 2023. Elitloppet är ett inbjudningslopp där 16 hästar tävlar i två olika försök med åtta hästar i vardera. De fyra främsta i varje försök möts i en final där segraren erhåller fem miljoner kronor.

Inbjudna hästar till Elitloppet 2023: San Moteur (Sverige), Etonnant (Frankrike), Vivid Wise As (Italien), Just Believe (Australien), Önas Prince (Sverige), Go On Boy (Frankrike), Don Fanucci Zet (Sverige), Hohneck (Frankrike), Stoletheshow (Sverige), Hail Mary (Sverige), Brother Bill (Sverige), Vernissage Grif (Italien), Ultion Face (Sverige), Mister Hercules (Sverige), Usain Töll (Italien).


Andra nyheter