Tre nya hästar klara för Elitkampen 2023. Foto: Kanal 75

De tre första är redan inbjudna – nu är det klart med nästa trio.
B.W.Rune, Grisle Odin G.L. och Parvelan Retu kommer till Elitkampen 2023.

Sportchef Anders Malmrot har gjort klart med de sex inbjudna hästarna till årets upplaga av Elitkampen på Solvalla. De fyra sista kallbloden kommer med i loppet via startpoäng och sedan tidigare är Evartti, Stjärnblomster och Tangen Bork inbjudna till sista söndagen i maj.

B.W.Rune

B.W.Rune blir häst nummer två från stall Jan-Olov Persson där han visade toppform i den senaste starten i Finland. Då slutade B.W.Rune fyra trots en stor galopp bakom inbjudna finska duon Evartti och Parvelan Retu och det här blir andra gången som han kommer delta i Elitkampen (sexa 2021). B.W.Rune var tvåa i Norskt Travderby 2019 och karriärens största vinst är från Brimsguttens Minne – DubbelCupen, Final 2020.

Fakta B.W.Rune
Ålder: 8 år
Kön: Hingst
Far: Tekno Odin
Mor: Gullan Fax
Starter/Resultat: 84 (16-15-10)
Intjänat: 2 779 462 SEK
Rekord: 1.20,0 autostart (1640m)
Ägare: Tekno Odin AB
Tränare: Jan-Olov Persson
Skötare: Maja Klar
Uppfödare: Birger Wallström
Nationalitet: Sverige

Grisle Odin G.L.

Grisle Odin G.L. kommer från färsk seger i Norge och hans inbjudan innebär att stall Öystein Tjomsland nu också har två bidrag med i årets upplaga. Han segrade i både Norskt Travkriterium och Biri Oppdretningslöp som treåring och karriärens största vinst är från fyraåringssäsongen då han vann Norskt Travderby 2020. Ifjol vann han Jäntungens lopp på Solvalla och nu får vi se Grisle Odin G.L. vara med i Elitkampen för allra första gången.

Fakta Grisle Odin G.L.
Ålder: 7 år
Kön: Hingst
Far: Moe Odin
Mor: Tangen Mari
Starter/Resultat: 50 (28-9-5)
Intjänat: 5 136 117 NOK
Rekord: 1.20,4 autostart (1640m)
Ägare: Bergsåker Open Trotters KB
Tränare: Öystein Tjomsland
Skötare: Guro Mangseth
Uppfödare: Gustav Larsen
Nationalitet: Norsk

Parvelan Retu

Parvelan Retu är en av Finlands mest populära hästar och nu står det klart att man gör resan till Solvalla och Elitkampen. 48 vinster på 58 starter har det blivit för Parvelan Retu vars största triumf hittills är från det finska Kriteriet 2019. Han kommer från seger i finska Kuopio där han höll undan i spurten för redan inbjudne Evartti och detta blir första gången Parvelan Retu dyker upp i Sverige.

Fakta Parvelan Retu
Ålder: 8 år
Kön: Hingst
Far: Liising
Mor: Maiskaus
Starter/Resultat: 58 (48-7-1)
Intjänat: 619 750 Euro
Rekord: 1.19,7 autostart (1609m)
Ägare: Lakos Team Oy
Tränare: Petri Laine
Skötare: Emmi & Ida Laine
Uppfödare: Marjo Vanninen
Nationalitet: Finsk

I Elitkampen startar tio nordiska kallblod varav sex stycken bjuds in av Solvalla. Elitkampen avgörs under söndagen på Elitloppshelgen 26-28 maj 2023 på Solvalla och vinnaren erhåller en miljon kronor.


Andra nyheter