Tre första hästarna klara till Elitkampen. Foto: TR Bild

Det vindsnabba svenska stoet, den norska segermaskinen och en av de finska dominanterna är den första trion att bli klara för Elitkampen 2023.
Stjärnblomster, Tangen Bork och Evartti kommer till Solvalla.

Stjärnblomster

Efter hennes fina säsong förra året med seger i nio av femton starter och över en miljon kronor insprunget så röstades Stjärnblomster fram till årets kallblod 2022 i Sverige och nu är hon ute efter revansch mot grabbarna då det blev galopp ifjol när hon för första gången var med i Elitkampen. Stjärnblomster har vunnit Svenskt Mästerskap för ston de senaste två åren och karriärens största seger tog hon i Derbystoet 2018.

Fakta Stjärnblomster
Ålder: 9 år
Kön: Sto
Far: B.W.Modde
Mor: Järvsö Blomster
Starter/Resultat: 50 (30-7-3)
Intjänat: 3 332 923 SEK
Rekord: 1.20,2 autostart (1640m)
Ägare: Stall Rabatt
Tränare: Jan-Olov Persson
Skötare: Jenny Pettersson
Uppfödare: Manapå HB, m fl
Nationalitet: Svensk

Tangen Bork

Tangen Bork är van att vinna travlopp och har tagit steget från att vara unghäststjärna rakt upp i den yppersta eliten. 19 segrar på karriärens tjugofem starter har det blivit hittills – där han vann det norska Kriteriet som treåring och som fyraåring tog han hem både den svenska och norska Derbyfinalen. I år har han hunnit med tre segrar och nu kommer Öystein Tjomsland för första gången med sin häst till Elitkampen.

Fakta Tangen Bork
Ålder: 6 år
Kön: Hingst
Far: Bork Odin
Mor: Tangen Stöva
Starter/Resultat: 25 (19-1-3)
Intjänat: 3 608 363 NOK
Rekord: 1.21,2 autostart (1640m)
Ägare: Nils Munkhaugen Holding AS
Tränare: Öystein Tjomsland
Skötare: Sandra Gjeruldsen
Uppfödare: Jörn Gunnar Nilsen
Nationalitet: Norsk

Evartti

Evartti är en av de två stora dominanterna bland de finska kallbloden. 43 segrar har det blivit hittills för Evartti som kommer från färsk vinst då han vann kallblodsloppet på Vermos travbana i samband med deras storloppsdag och Finlandia Ajo i söndags. Karriärens största seger är från Nordic King 2022 då han besegrade delar av den nordiska eliten och nu kommer Evartti för första gången till Sverige.

Fakta Evartti
Ålder: 12 år
Kön: Hingst
Far: K.M.Nopsa
Mor: Emme
Starter/Resultat: 100 (43-25-11)
Intjänat: 743 945 Euro
Rekord: 1.19,4 autostart (1609m)
Ägare: Talli Pajatso
Tränare: Antti Ojanperä
Skötare: Jutta Ihalainen
Uppfödare: Olli Sippola
Nationalitet: Finsk

I Elitkampen startar tio nordiska kallblod varav sex stycken bjuds in av Solvalla. Elitkampen avgörs under söndagen på Elitloppshelgen 26-28 maj 2023 på Solvalla och vinnaren erhåller en miljon kronor.


Andra nyheter