San Moteur klar för Elitloppet 2023 Foto: TR Bild

Han har tjusat Solvallapubliken med världsrekord nu blir det debut i Elitloppet. San Moteur är den första hästen att ta emot en rosa biljett till årets upplaga.
– Vi är jätteglada för inbjudan där målsättningen sedan länge har varit Elitloppet 2023 och att hästen ska vara på topp då. San Moteur känns jättefin i träningen och nu laddar vi för sista söndagen i maj och hoppas att många travfans också kommer, säger Björn Goop.

Karriären inleddes med fem raka segrar där San Moteur fullbordade sitt staket i resultatraden genom att vinna ett av försöken till Svenskt Trav-Kriterium som treåring. I finalen blev det sedan en andraplats bakom Brambling vilket inbringade två miljoner kronor. Som fyraåring vann han Prix Readly Express i juni och var senare med i nya årgångsfinaler där han i Svenskt Trav-Derby slutade trea bakom Calgary Games.

San Moteur har alltid tillhört kulltoppen och hans bästa säsong kom ifjol som femåring då han sprang in över 2,7 miljoner. Det blev bland annat seger på hemmaplan i Hertigen av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal, över kort distans där segertiden stannade på 1.09,4 över 1640 meter vilket var nytt banrekord på Färjestadstravet.

I mitten av augusti kom sedan karriärens största triumf då San Moteur vann Jubileumspokalen på Solvalla med 1,5 miljoner kronor i förstapris. Efter att ha körts fram utvändigt ledaren så försvann han ifrån sina motståndare och vann överlägset på världsrekordtiden 1.09,7 över medeldistans.

Nu kan San Moteur ladda för ytterligare ett besök på Solvalla då han är den allra första hästen som får ta emot en rosa inbjudningsbiljett till Elitloppet 2023.

– Med sitt enorma driv och härliga utväxling charmade han oss ifjol och jag är mycket glad att kunna presentera San Moteur för alla elitloppsälskare, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Fakta San Moteur

Ålder: 6 år
Kön: Hingst
Far: Panne De Moteur
Mor: Aung San Suu Kyi
Starter/Resultat
: 20 (15-2-1)
Intjänat: 7 352 540 SEK
Rekord: 1.09,4 autostart (1640m)
Ägare: Stall Arvidssons AB, m fl
Tränare: Björn Goop
Skötare: Jessica Jonsson
Uppfödare: Håkan Arvidsson, m fl
Nationalitet: Svensk

Elitloppet är huvudattraktionen under Elitloppshelgen som arrangeras på Solvalla i Stockholm den 26-28 maj 2023. Elitloppet är ett inbjudningslopp där 16 hästar tävlar i två olika försök med åtta hästar i vardera. De fyra främsta i varje försök möts i en final där segraren erhåller fem miljoner kronor.

Inbjudna hästar till Elitloppet 2023: San Moteur (Sverige)


Andra nyheter