Månlykke A.M. är klar för Elitkampen 2022. Foto: TR Bild

Den svenske publikfavoriten och en norsk debutant är inbjudna till Elitkampen.
Månlykke A.M. och Söndre Jerkeld kommer till Solvalla sista söndagen i maj.

Sedan tidigare är Odd Herakles, Stallone och Stjärnblomster med i Elitkampen 2022 och idag blev det klart med ytterligare två deltagare genom Månlykke A.M. och Söndre Jerkeld. Den sjätte hästen att bli inbjuden som kommer från Finland tillkännages inom kort.

Månlykke A.M.

Gunnar Melanders kallblodsstjärna Månlykke A.M. kommer bli ett av de stora dragplåstren under Elitloppshelgen. Åttaåringen, som tagit över kallblodstronen i Sverige efter sin far Månprinsen A.M., har vunnit Svenskt Mästerskap både 2020 och 2021 i överlägsen stil och nu får elitloppspubliken för första gången se honom i Elitkampen. På tre starter i år är han obesegrad och kommer från en enkel seger i Vårbjörken på Umåker.

– Månlykke A.M. är ett fantastisk kallblod och en verklig attraktion i Elitkampen. Tillsammans med Gunnar Melander har ekipaget väldigt många fans som håller tummarna, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Fakta Månlykke A.M.

Ålder: 8 år
Kön: Hingst
Far: Månprinsen A.M.
Mor: Timba
Starter/Resultat: 42 (27-5-2)
Intjänat: 3 057 653 SEK
Rekord: 1.19,9 autostart (1640m)
Ägare: Sjösläntens Konsult & Fastighets AB
Tränare: Gunnar Melander
Skötare: Anna-Maria Öberg
Uppfödare: Anna-Maria Öberg
Nationalitet: Svensk

Söndre Jerkeld

Söndre Jerkeld slutade trea i Unionskampen på Färjestadstravet ifjol vilket är hans enda start på svensk mark hittills. Sverigedebuten gjordes strax efter att trettonåringen tagit sin största vinst i karriären hemma i Norge, detta då Söndre Jerkeld i slutet av juli segrade i Norskt Mästerskap 2021 på Sörlandets Travpark.

Med vinst i sin senaste start har han dokumenterad form då han för första gången kommer till Solvalla och Elitkampen.

– Söndre Jerkeld blev norsk mästare 2021 och var även väldigt bra som tvåa bakom Månlykke A.M. på Bjerke under fjolåret. Vid lördagens seger i Bergen såg han mycket fin ut och han är stark i spurten, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Fakta Söndre Jerkeld

Ålder: 13 år
Kön: Hingst
Far: Mörtvedt Jerkeld
Mor: Söndre Lill
Starter/Resultat: 138 (26-28-12)
Intjänat: 2 339 087 NOK
Rekord: 1.19,6 autostart (1609m)
Ägare: Stall Söndre
Tränare: Jan-Eirik Bergesen
Skötare: Sonja Klöften
Uppfödare: Jan-Birger Bergesen
Nationalitet: Norsk

I Elitkampen startar tio nordiska kallblod varav sex stycken bjuds in av Solvalla. Elitkampen avgörs under söndagen på Elitloppshelgen 27-29 maj 2022 på Solvalla och vinnaren erhåller en miljon kronor.

Inbjudna hästar 2022: Månlykke A.M. (Sverige), Odd Herakles (Norge), Stallone (Finland), Stjärnblomster (Sverige), Söndre Jerkeld (Norge),


Andra nyheter