Elitkampen upplopp 2021. Foto: TR Bild

En norsk titelförsvarare, en finsk nykomling och ett vindsnabbt svenskt sto tar de tre första platserna.
Odd Herakles, Stallone och Stjärnblomster är klara för Elitkampen 2022 på Solvalla.

Odd Herakles

Det kan bli tredje raka vinsten för Odd Herakles under Elitloppshelgen. Både 2020 och 2021 har han tagit hem Elitkampen och meritlistan hos den tolvårige hingsten kan göras lång med storloppssegrar både i Norge, Sverige och Finland – där den största prischecken är från vinsten i Nordic King i finska Härmä ifjol med 50.000 euro i förstapris. Hela 65 segrar har det blivit hittills i karriären och nu är han tillbaka för att försvara sin titel.

– Odd Herakles är ett fantastiskt kallblod som har vunnit Elitkampen de två senaste åren på imponerande sätt. Han har en härlig utstrålning och är mångas favorit till segern, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Fakta Odd Herakles

Ålder: 12 år
Kön: Hingst
Far: Moe Odin
Mor: Gaupen Stjerna
Starter/Resultat: 136 (65-15-15)
Intjänat: 10 924 817 SEK
Rekord: 1.18,4 autostart (1609m)
Ägare: Odd Paulsen & Linda C. Kvernenes
Tränare: Odd Paulsen
Skötare: Josefine Eilertsen
Uppfödare: Odd Team AS
Nationalitet: Norsk

Stallone

Finske Stallone kommer att bli en ny bekantskap för Elitloppspubliken då det är första gången den bildsköne fuxen kommer till Sverige. Karriärens största seger är från ifjol då han vann i finska Ylivieska med 13.000 euro i förstapris och den sjuårige valacken har tagit klivet rakt upp i eliten sedan han började tävla 2019. På 37 starter har det blivit tio vinster och nu väntar karriärens största uppgift hittills då man kommer till Solvalla och Elitkampen.

– Stallone har tidigare slagit Parvelan Retu regelrätt och visade toppform i sin senaste start. Han är både stark och snabb och en mycket intressant finsk häst, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Fakta Stallone

Ålder: 7 år
Kön: Valack
Far: Frans
Mor: Stellanoora
Starter/Resultat: 37 (10-13-5)
Intjänat: 196 550 Euro
Rekord: 1.20,6 autostart (1600m)
Ägare: Stall Noora
Tränare: Ossi Nurmonen
Skötare: Katariina Nurmonen
Uppfödare: Stall Noora
Nationalitet: Finsk

Stjärnblomster

Stjärnblomster kommer med toppform och stoltserar med hela tio raka segrar. Hon vann Derbystoet i Östersund 2018 och 2021 tog hon hem Sto-SM på Bollnästravet vilket är karriärens två största vinster hittills. Då emot de bästa stona i landet, men hon vann exempelvis Steggbest Minne i Skellefteå emot grabbarna över sprinterdistans under fjolåret och nu får hon ta sig an den nordiska eliten då det blir debut i Elitkampen på Solvalla.

– Stjärnblomster är Sveriges bästa sto som ståtar med tio segrar i följd. Hennes speed är exceptionell och hon rör sig som en ballerina. Får hon sitt rygglopp går ingen säker, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Fakta Stjärnblomster

Ålder: 8 år
Kön: Sto
Far: B.W.Modde
Mor: Järvsö Blomster
Starter/Resultat: 33 (19-4-2)
Intjänat: 2 046 443 SEK
Rekord: 1.23,0 (2180m)
Ägare: Stall Rabatt
Tränare: Jan-Olov Persson
Skötare: Jenny Pettersson
Uppfödare: Manapå HB, m fl
Nationalitet: Svensk

I Elitkampen startar tio nordiska kallblod varav sex stycken bjuds in av Solvalla. Elitkampen avgörs under söndagen på Elitloppshelgen 27-29 maj 2022 på Solvalla och vinnaren erhåller en miljon kronor.

 


Andra nyheter