Admiral As är klar för Elitloppet 2022. Foto: TR Bild

Det pratades om honom som en tänkbar joker under förra året – i år blir det debut i Elitloppet.
Admiral As är den tionde hästen att få en inbjudan till sista söndagen i maj.
– Han visade redan i Fyraåringseliten 2020 att han kan springa fort och har sedan dess utvecklats till en häst som är i den högsta eliten för att stanna, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Admiral As har alltid haft ögonen på sig och inledde karriären med fem raka segrar där han sedan fortsatt visa sin fina kapacitet. Nitton vinster har det blivit hittills i karriären då han radat upp ettorna inom främst STL, där den sexårige valacken har klättrat rakt upp i klasserna hela vägen till Gulddivisionen.

Admiral As var med under Elitloppshelgen redan 2020 där han hade landat på en snabb tid över sprinterdistans och tagit en fin placering, men han galopperade på upploppet i Fyraåringseliten bakom Ecurie D. Galopp blev det även som hårt betrodd i Jubileumspokalen vilket var det stora målet 2021, men Admiral As avslutade året med tre raka vinster och imponerade stort då han vann Silverdivisionens final i slutet av november på Solvalla.

I årsdebuten i högsta klassen blev det seger i Dartster F:s lopp på Solvalla och i år är Admiral As nu redo för att ta sig an karriärens hittills största uppgift på hemmaplan.

I lördagens V75 Direkt i TV4 meddelades det att han är den tionde hästen som fått ta emot en rosa biljett och är klar för Elitloppet 2022.

– Admiral As har varit en segermaskin inom STL och var läcker att skåda i årsdebuten och trots ett missöde i sin senaste start så är han en av Sveriges intressantaste hästar för Elitloppet, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Fakta Admiral As

Ålder: 6 år
Kön: Valack
Far: Ready Cash
Mor: Galiera As
Starter/Resultat: 31 (19-1-0)
Intjänat: 2 224 000 SEK
Rekord: 1.10,8 autostart (2140m)
Ägare: SRF Stable
Tränare: Reijo Liljendahl
Skötare: Pernilla Sundling
Uppfödare: Allev. Della Serenissima Ss
Nationalitet: Svensk

Elitloppet är huvudattraktionen under Elitloppshelgen som arrangeras på Solvalla i Stockholm den 27-29 maj 2022. Elitloppet är ett inbjudningslopp där 16 hästar tävlar i två olika försök med åtta hästar i vardera. De fyra främsta i varje försök möts i en final där segraren erhåller fem miljoner kronor.

Inbjudna hästar till Elitloppet 2022: Don Fanucci Zet (Sverige), Etonnant (Frankrike), Vivid Wise As (Italien), Back Of The Neck (USA), Extreme (Danmark), Perfetto (Kanada), Vernissage Grif (Italien), Önas Prince (Sverige), Cokstile (Italien), Admiral As (Sverige).


Andra nyheter