Alessandro Gocciadoros italienske stjärna Vernissage Grif är klar för Elitloppet 2022. Foto: TR Bild

Han var länge med i snacket om en av de sexton platserna förra året – i år blir det start i Elitloppet.
Vernissage Grif är häst nummer sju att bli klar för sista söndagen i maj.
– Han vann flera storlopp i Sverige under fjolåret och kan avgöra loppen på egen hand, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Vernissage Grif kommer närmast från storloppsseger i Turin i hemlandet Italien där han vann Premio Costa Azzurra med 154.000 euro i samlad prissumma på nytt banrekord, men deltagandet i Elitloppet 2022 kommer inte att bli första starten på svensk mark för den åttaårige italienska hingsten.

Vernissage Grif hade nämligen en fin sommar i Sverige under 2021 där han kunde räkna in två stora segrar. I mitten av juni vann han Jämtlands Stora Pris i Östersund från utvändigt ledaren på imponerande vis på 1.11,3 över medeldistans. En seger som belönades med 700.000 kronor. Han avslutade sedan sitt startande i Sverige med att vinna Årjängs Stora Sprinterlopp med 500.000 i förstapris där han spurtade till seger på 1.09,7 över 1640 meter och den bildsköne fuxen har vunnit totalt 34 segrar på karriärens 100 starter.

I lördagens V75 Direkt i TV4 meddelade Solvallas sportchef Anders Malmrot att Vernissage Grif är häst nummer sju att bli klar för Elitloppet 2022.

Därmed så kommer vi för första gången att få se hästen på Solvalla och den rosa biljetten till Vernissage Grif innebär också att tränare Alessandro Gocciadoro nu har två hästar i årets upplaga – detta då tvåan från ifjol, Vivid Wise As, sedan tidigare också är inbjuden.

– Vernissage Grif är ett yrväder som onekligen kommer bli en mycket spännande ingrediens i Elitloppet, säger Anders Malmrot.

Fakta Vernissage Grif
Ålder: 8 år
Kön: Hingst
Far: Varenne
Mor: Dalia Grif
Starter/Resultat: 100 (34-16-10)
Intjänat: 714 963 Euro
Rekord: 1.09,2 autostart (1609m)
Ägare: Gennaro Riccio
Tränare: Alessandro Gocciadoro
Skötare: Andres Boldura
Uppfödare: Allevamento il Grifone SRL
Nationalitet: Italiensk

Elitloppet är huvudattraktionen under Elitloppshelgen som arrangeras på Solvalla i Stockholm den 27-29 maj 2022. Elitloppet är ett inbjudningslopp där 16 hästar tävlar i två olika försök med åtta hästar i vardera. De fyra främsta i varje försök möts i en final där segraren erhåller fem miljoner kronor.

Inbjudna hästar till Elitloppet 2022: Don Fanucci Zet (Sverige), Etonnant (Frankrike), Vivid Wise As (Italien), Back Of The Neck (USA), Extreme (Danmark), Perfetto (Kanada), Vernissage Grif (Italien)


Andra nyheter