Etonnant är klar för Elitloppet 2022. Foto: Gerard Forni

Richard Westerink har vunnit Elitloppet två gånger tidigare med Timoko – nu kommer han med sonen till den tidigare Elitloppsvinnaren för att försöka ta ytterligare en seger.
Franske Etonnant är den andra hästen att bli klar för sista söndagen i maj och Elitloppet 2022.
– Han kan göra grovjobbet hela vägen och har egenskaper som skiljer sig från många andra hästar, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Åttaårige Etonnant har tidigare imponerat i monté där han tagit flera stora vinster under sadel, men de senaste åren är det främst sulky som gäller och den franske tuffingen har visat storform senaste tiden. Han tog en fin seger i Prix du Bourbonnais med 49.500 euro i förstapris i mitten av december på vägen mot Prix d’Amerique, där Etonnant senare blev favorit. Tyvärr hade han inte sin bästa dag i Prix d’Amerique, men har kommit tillbaka på starkt vis de senaste starterna.

Etonnant blev tvåa i styrkeprovet Prix de Paris över 4150 meter i den näst senaste starten och följde upp detta med att ta en av karriärens största segrar i söndags. Detta i sprinterloppet Grand Critérium de Vitesse, där han åkte fram utvändigt om ledaren och visade sig allra tuffast då han vann på 1.09,9 över elitloppsdistansen 1609 meter och tog hem förstapriset på 90.000 euro.

Under lördagen i V75 Direkt på TV4 meddelade Solvallas sportchef att Etonnant är häst nummer två att få en rosa biljett.

– Etonnant är Frankrikes just nu kanske bästa häst och kommer bli en stor attraktion för årets Elitlopp, säger Anders Malmrot.

Etonnants största seger är från 2021 då han vann Prix de Paris med 180.000 euro i förstapris och nu kommer han för första gången till Solvalla.


Fakta Etonnant

Ålder: 8 år
Kön: Hingst
Far: Timoko
Mor: Migraine
Starter/Resultat: 73 (16-14-4)
Intjänat: 1 243 500 Euro
Rekord: 1.09,7 autostart (2100m)
Ägare: Richard Westerink
Tränare: Richard Westerink
Skötare: Richard Westerink
Uppfödare: Christian Guy Vigier
Nationalitet: Fransk

Elitloppet är huvudattraktionen under Elitloppshelgen som arrangeras på Solvalla i Stockholm den 27-29 maj 2022. Elitloppet är ett inbjudningslopp där 16 hästar tävlar i två olika försök med åtta hästar i vardera. De fyra främsta i varje försök möts i en final där segraren erhåller fem miljoner kronor.

Inbjudna hästar till Elitloppet 2022: Don Fanucci Zet (Sverige), Etonnant (Frankrike)


Andra nyheter