Moni Viking och Björn Goop vann Harper Hanovers Lopp 2020. Foto: TR Bild

Solvallas Elitloppshelg får ännu ett miljonlopp 2021. Förstapriset i stayerklassikern Harper Hanovers Lopp blir för första gången sjusiffrigt.

Harper Hanovers var uppe i 900.000 kronor i förstapris 2018 och 2019, men i pandemins fotspår sänktes prissumman 2020. I år kommer en miljon kronor delas ut till vinnaren av Harper Hanovers Lopp som nu får statusen som internationellt Grupp I-lopp.

– Harper Hanovers är mångas favoritlopp den här helgen och det är här krafttaget kommer vara uppskattat, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Därmed är det tre lopp under Elitloppssöndagen med en miljon eller mer till vinnaren: Harper Hanovers Lopp, Håkan Wallner Memorial/Breeders Course och givetvis Elitloppet. Precis som ifjol blir det inget Sweden Cup under Elitloppslördagen.

– Istället satsar vi på ett öppet snabblopp med hela 300.000 kronor till vinnaren. Det kommer köras över sprinterdistans och lämpar sig så klart för de hästar som knackar på dörren, men inte riktigt får plats i Elitloppet, säger Malmrot.

Men varför inget Sweden Cup?

– Med de förutsättningar som finns för dagen är det svårt att hitta 21 kvalitativa hästar till Sweden Cup, därför anser vi att detta alternativ är bättre. Det är också klart att det blir 100.000 till vinnaren i båda Speedracen, såväl för varm- som kallblod.

– Dessutom kommer det köras kval till dessa i Gävle den 29 april över 1.140 meter där vinnaren är direktkvalificerad. I övrigt blir Speedracen precis som tidigare inbjudningslopp, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Frågan alla ställer sig – Solvalla inkluderat – är förstås om det blir någon publik på Elitloppet 2021.

– Svaret är att vi i nuläget inte vet. Vi hoppas att vi åtminstone ska kunna utnyttja ett antal procent av den kapacitet vi har publikmässigt, men vi följer givetvis Regeringens beslut och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi måste helt enkelt avvakta läget, säger Malmrot.

Årets Elitloppshelg avgörs 28-30 maj.


Andra nyheter