Foto: TR Bild

Två av dem har varit med tidigare – medan finske Vixus gör sin första start i loppet. Den sjuårige hingsten ser samtidigt till att tränaren får en alldeles speciell Elitloppshelg på Solvalla.
– Vixus är på väg in i yppersta eliten och hans deltagande innebär att Katja Melkko kommer att ha häst i både Elitloppet och Elitkampen, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Den finskägde hästen startade för första gången i Sverige under 2019 och vann då Steggbest Minne i Skellefteå med 150.000 kronor i förstapris. Vixus har årsdebuten avklarad där han slutade femma i Vårbjörken på Umåker bakom redan inbjudne Lome Brage och han kommer för första gången vara en av deltagarna i Elitkampen under Elitloppshelgen på Solvalla. Tränare Katja Melkko kommer därmed att ha häst i det största loppet för både varm- och kallbloden då hon sedan tidigare har Elian Web som en av de inbjudna i Elitloppet.

De två övriga inbjudna kallbloden till Elitkampen 2020 är norske Odd Herakles och svenske Pydin – en duo som båda har varit med tidigare.

Odd Herakles var med redan som femåring och har hittills en fjärdeplats som främsta placering. Hans deltagande 2020 blir femte gången i Elitkampen och den numera tioårige Odd Herakles har inlett året på allra bästa vis med tre raka segrar.

Pydin har under de senaste åren visat att han tillhör de bästa svenska kallbloden och gjorde debut i Elitkampen 2018 där han slutade femma trots en galopp under vägen. 2020 har inletts med seger i en av årets fyra starter och nu blir det andra gången i storloppet på Solvalla för den åttaårige hingsten.

– Pydin är en Torstemo-häst rakt igenom och en mycket värdig svensk deltagare. Odd Herakles håller absolut högsta nivå och är en otroligt läcker travare, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Inbjudna hästar Elitkampen:

Fakta Odd Herakles

Ålder: 10 år
Kön: Hingst
Far: Moe Odin
Mor: Gaupen Stjerna
Intjänat: 6 929 597 SEK
Starter/Resultat: 111 (41-14-15)
Ägare: Odd Paulsen & Linda C Kvernenes
Tränare: Lars O. Romtveit
Uppfödare: Odd Team AS

Fakta Pydin
Ålder: 8 år
Kön: Hingst
Far: Moe Odin
Mor: Pyraksa
Intjänat: 2 337 094 SEK
Starter/Resultat: 68 (18-14-6)
Ägare: Bo Torstemo
Tränare: Niclas Torstemo
Uppfödare: Bo Torstemo

Fakta Vixus
Ålder: 7 år
Kön: Hingst
Far: Viesker
Mor: Xena
Intjänat: 2 582 235 SEK
Starter/Resultat: 32 (14-6-4)
Ägare: Tuomo Korhonen
Tränare: Katja Melkko
Uppfödare: A-K Tenhunen & J-M Smolander

Fakta Lome Brage
Ålder: 13 år
Kön: Hingst
Far: H.G.Balder
Mor: Lomestjerna
Intjänat: 4 703 545 SEK
Starter/Resultat: 102 (43-15-11)
Ägare: Bengt Erik Persson
Tränare: Anders Lundström Wolden
Uppfödare: Erling Hasle

Fakta Tangen Haap
Ålder: 11 år
Kön: Hingst
Far: Lome Elden
Mor: Tangen Mai
Intjänat: 3 292 632 SEK
Starter/Resultat: 94 (39-11-14)
Ägare: Stall Sedin HB
Tränare: Björn Karlsson
Uppfödare: Signe Kvaale Nilsen & Jørn G. Nilsen

Fakta Välähdys
Ålder: 11 år
Kön: Hingst
Far: Viesker
Mor: Kuusys
Intjänat: 475 720 euro
Starter/Resultat: 92 (49-16-4)
Ägare: Samuli & Ville Korjus & Teija Majander
Tränare: Ville Korjus
Uppfödare: Arto Nieminen

Om Elitkampen
Kallblodsloppet Elitkampen avgörs den 31 maj på Solvalla. Elitkampen är en del i Elitloppshelgen som i år kommer att arrangeras utan publik. Spridningen av det nya coronaviruset har medfört lagar, förordningar och direktiv som lett till att Solvalla och övriga svenska travbanor sedan den 12 mars helt stängt ned sina publikanläggningar. Utöver detta har det införts ett antal restriktioner kring stallbacken. Travbanorna är idag en strikt arbetsplats där enbart personer som utför ett arbete har tillträde.


Andra nyheter