Foto: TR Bild

Han var med i Elitloppet 2018 – nu är det dags igen. Efter lördagens seger i Algot Scotts Minne så är Cokstile klar för sista söndagen i maj. 
– Han är bättre än någonsin och blir en krydda för Elitloppet, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Cokstile inledde sin tävlingskarriär i Norge där största segern så här långt kom under 2017 då man tog hem det norska Derbyt som fyraåring. Som femåring så imponerande han stort i sin årsdebut och vann åkandes på 1.10,8 över kort distans – något som då gav honom en plats bland de sexton i Elitloppet 2018. I försöket räckte man dock inte till någon finalplats den gången och slutade oplacerad, men nu får Cokstile en ny chans.

Sjuåringen som numera finns i italiensk träning hos Rocco Spagnulo hade ett väldigt bra 2019 där han tog fyra raka segrar i slutet av året varav prischecken på strax över miljonen i storloppet Gran Premio delle Nazioni blev hans efter att ha vunnit på 1.11,2 över distansen 2 250 meter.

2020 inleddes med en andraplats på starkt vis bakom redan Elitloppsinbjudne Chief Orlando i The Onions lopp på Solvalla och under lördagen så blev det seger i Algot Scotts Minne på Åbytravet. Cokstile brydde sig inte om att han tvingades trava som första häst i andraspår och göra grovjobbet – han var helt enkelt bara bäst och försvann ifrån de övriga konkurrenterna på fina segertiden 1.09,8 över 1640 meter. En insats som gjorde att Solvallas sportchef Anders Malmrot plockade fram det rosa kuvertet.

– Han har varit grymt bra i årets två starter och att vinna i andraspår på det viset var svettigt, säger Anders Malmrot.

Cokstile är den nionde hästen att bli klar för Elitloppet 2020 och det är andra gången som han deltar i Elitloppet.

Fakta Cokstile
Ålder: 7 år
Kön: Hingst
Far: Quite Easy
Mor: Joystile
Starter/Resultat: 46 (19-8-7)
Intjänat: 4 919 358 SEK
Rekord: 1.09,6 autostart (1640m)
Ägare: Santese SRL
Tränare: Rocco Spagnulo
Skötare: Francesco Piccirillo
Uppfödare: Per Erik Hagen
Nationalitet: Italiensk

Elitloppet är huvudattraktionen under Elitloppshelgen som arrangeras på Solvalla i Stockholm den 29-31 maj 2020. Elitloppet är ett inbjudningslopp där 16 hästar tävlar i två olika försök med åtta hästar i vardera. De fyra främsta i varje försök möts i en final där segraren erhåller tre miljoner kronor.

Inbjudna hästar till Elitloppet 2020: Vivid Wise As (Italien), Elian Web (Finland), Chief Orlando (Finland), Attraversiamo (Sverige), Tae Kwon Deo (Sverige), Missle Hill (Sverige), Looking Superb (Norge), Makethemark (Sverige), Cokstile (Italien).

I år arrangeras Elitloppshelgen utan publik. Spridningen av det nya coronaviruset har medfört lagar, förordningar och direktiv som lett till att Solvalla och övriga svenska travbanor sedan den 12 mars helt stängt ned sina publikanläggningar. Utöver detta har det införts ett antal restriktioner kring stallbacken. Travbanorna är idag en strikt arbetsplats där enbart personer som utför ett arbete har tillträde.


Andra nyheter