Foto: TR Bild

Lördagens imponerande seger i Gulddivisionen innebär raka vägen till Elitloppet på Solvalla. Tae Kwon Deo är klar för sista söndagen i maj. – En mycket spännande häst för Elitloppet, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Med årsdebuten avklarad så var tongångarna rejält uppåt från tränare Adrian Kolgjini inför lördagens start i Håkan ”Lillis” Olssons lopp, Gulddivisionen, på Örebrotravet. Efter att Adrian valt att köra fram utvändigt ledaren inför slutrundan så visade Tae Kwon Deo att de goda rapporterna också stämde. Femåringen krossade konkurrenterna och vann överlägset på nya banrekordet 1.09,8 över 1609 meter.

Tae Kwon Deo, som tog sitt livs största seger när han ifjol vann Sprintermästaren i Halmstad med ett förstapris på 1,2 miljoner kronor, tar sig nu an karriärens hittills största uppgift.

– Han visade i Sprintermästaren att två heat fungerar utmärkt och lördagens seger tog han utan att pressas och han var verkligen imponerande, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Femårige Tae Kwon Deo är den femte hästen som får en rosa biljett till Elitloppet på Solvalla söndag 31 maj. För honom blir det första starten i Elitloppet.

Fakta Tae Kwon Deo
Ålder: 5 år
Kön: Hingst
Far: Muscle Hill
Mor: Brigham Dream
Starter/Resultat: 25 (8-4-2)
Intjänat: 2 447 216 SEK
Rekord: 1.09,6 autostart (1609m)
Ägare: Whap Capital AB, Lutfi Kolgjini AB & Erkén
Tränare: Adrian Kolgjini
Skötare: Anna Svensson
Uppfödare: Deo Volente Farms LLC
Nationalitet: Svensk

Elitloppet är huvudattraktionen under Elitloppshelgen som arrangeras på Solvalla i Stockholm den 29-31 maj 2020. Elitloppet är ett inbjudningslopp där 16 hästar tävlar i två olika försök med åtta hästar i vardera. De fyra främsta i varje försök möts i en final där segraren erhåller tre miljoner kronor.

Inbjudna hästar till Elitloppet 2020: Vivid Wise As (Italien), Elian Web (Finland), Chief Orlando (Finland), Attraversiamo (Sverige) och Tae Kwon Deo (Sverige).

I år arrangeras Elitloppshelgen utan publik. Spridningen av det nya coronaviruset har medfört lagar, förordningar och direktiv som lett till att Solvalla och övriga svenska travbanor sedan den 12 mars helt stängt ned sina publikanläggningar. Utöver detta har det införts ett antal restriktioner kring stallbacken. Travbanorna är idag en strikt arbetsplats där enbart personer som utför ett arbete har tillträde.


Andra nyheter