Foto: TR Bild

Elitloppet 2020 kommer att avgöras inför tomma läktare. Alla som förköpt biljetter erbjuds ombokning till 2021 eller återköp.
– Detta är något vi kalkylerat med sedan den 12 mars. Vi har valt att avvakta så länge vi har kunnat men nu meddelar vi beslutet att Elitloppet 2020 körs utan publik, säger Solvallas vd Jörgen Forsberg.

Spridningen av det nya coronaviruset har medfört lagar, förordningar och direktiv som lett till att Solvalla och övriga svenska travbanor sedan den 12 mars helt stängt ned sina publikanläggningar. Utöver detta har det införts ett antal restriktioner kring stallbacken och travbanorna är idag en strikt arbetsplats där enbart personer som utför ett arbete har tillträde.

– Vi stöttar naturligtvis helhjärtat de insatser som görs i samhället för att begränsa spridningen av viruset – att hålla publikplatserna stängda och att minimera antalet personer på stallbacken är delar i detta. Vi ser idag inte något som indikerar att förutsättningarna skulle förändras på en månad och därför meddelar vi redan nu att publikplatserna hålls stängda under Elitloppshelgen 2020, säger Jörgen Forsberg.

Elitloppet har arrangerats sedan 1952 och är en av Sveriges största folkfester. Vanligtvis lockar Elitloppshelgen mellan 40 000 till 50 000 besök.

– Elitloppet har världens bästa publik. När gäster från alla världens hörn pratar om Elitloppet så är publiken och den härliga stämningen det första de nämner. I år blir det ett annorlunda Elitlopp, som vi känner oss trygga med att kunna genomföra på ett säkert sätt. Vi hoppas att så många som möjligt nu istället tar plats i TV-sofforna för att följa de spännande tävlingarna då vi kommer att bjuda på fantastisk fin sport, avslutar Solvallas vd Jörgen Forsberg.

För alla som redan har köpt biljetter så erbjuds ombokning till Elitloppshelgen 2021 eller återköp. 

Elitloppet är huvudattraktionen under elitloppshelgen som arrangeras på Solvalla i Stockholm den 29-31 maj 2020. Elitloppet är ett inbjudningslopp där 16 hästar tävlar i två olika försök med åtta hästar i vardera. De fyra främsta i varje försök möts i en final där segraren erhåller tre miljoner kronor.


Frågor och svar om Elitloppet

Vad har beslutats?

 • Solvalla har beslutat att Elitloppet 2020 traditionsenligt kommer att arrangeras den sista helgen i maj (29-31 maj), men i år med stängda publikplatser. 

Varför kör ni Elitloppet med tanke på den rådande situationen?

 • Eftersom vi kan arrangera Elitloppet på ett tryggt och säkert sätt inom de lagar och förordningar som finns just nu så har vi ett ansvar att genomföra tävlingarna. Travsporten är motorn i hästnäringen och det är viktigt att vi fortsätter att tävla eftersom hästnäringen sysselsätter tusentals personer som är beroende av travsportens intäkter. Att tävlingarna fortgår är avgörande för varje enskild småföretagare och löntagare inom näringen och därmed också viktigt för samhället. Vi vet dessutom att travsporten, och främst Elitloppet, är en ljusglimt för många och det behövs positiva saker att se fram emot i dessa tider. Hela helgen sänds i TV, så det finns fortfarande möjlighet att se loppen om det inte blir möjligt att vara på plats.

Varför flyttar ni inte Elitloppet till ett annat datum?

 • Aktuella hästar har länge matchats mot den här helgen och samtidigt är det svårt att hitta en tidpunkt som fungerar i såväl den nationella som internationella storloppskalendern. Vi vet heller inte när i tid vi tillåts att öppna upp publikplatserna, så om vi skjuter fram Elitloppet till senare i sommar så finns det ändå ingen garanti för att det kommer att kunna genomföras med publik. Till sist så finns det en lång tradition av att alltid arrangera Elitloppet den sista helgen i maj.

Vad betyder det för oss i publiken?

 • Publikplatserna hålls stängda. Det finns ingen möjlighet att se loppen live på Solvalla, men däremot så sänds hela helgen i TV4/TV12 och i ATG Live.

Vad innebär det för mig som redan köpt biljett?

 • Har du köpt biljetter så erbjuds du ombokning till Elitloppshelgen 2021 eller återköp. Den 28 april skickades ett mail till berörda med information och instruktioner. Maila  om du har förköpt biljett men saknar instruktionsmail.

Kommer ni att tillåta utländska ekipage?

 • Solvalla kommer inte att sätta upp egna regler för vilka som får tävla. Vi kommer att följa gällande lagar och förordningar samt eventuella direktiv från Svensk Travsport.

Blir det några förändringar i loppen under Elitloppshelgen?

 • Ja, Sweden Cup på lördagen kommer att utgå och frankrikematchen utgår dessutom på söndagen. Det kommer också tillkomma nya lopp för att ersätta Sweden Cup-loppen. Dock har vi tagit bort ett lopp per dag så att det blir tolv lopp på både lördagen och söndagen istället för 13.
  Här hittar du banprogrammet för Elitloppshelgen
  Hålltider för Elitloppshelgen.

Blir det några förändringar i prispengar under Elitloppshelgen?

 • Ja, ett par lopp kommer att justeras ned och den största förändringen är sänkningen av prispengar i Harper Hanovers lopp och Montéeliten. Det beror på att det normalt är lopp med många internationella deltagare, men som i år främst blir en uppgörelse bland svenska hästar. Förstapriset i Harper Hanovers lopp blir 500 000 kronor (tidigare 900 000 kronor) och i Montéeliten 200 000 kronor (tidigare 300 000 kronor).

Andra nyheter