Foto: TR Bild

Den finske åttaåringen älskar ledningen – en position som var segerreceptet även under lördagen i Paralympiatravets final på Åby. Vinsten innebär att Elian Web nu är den andra hästen att bli klar för Elitloppet och sista söndagen i maj.
– Han har tidigare varit med, men jag vill påstå att han är bättre än någonsin nu, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Katja Melkkos ögonsten har tjusat travälskare vid flera segrar i STL och besegrade självaste Propulsion på Bergsåker i början på året – en seger som sedan följdes upp med finalvinsten i Bulwarks lopp på Solvalla. Segerreceptet? Ledningen.
En position Elian Web verkligen älskar – han är ännu obesegrad i ledningen på svensk mark och under lördagen tog han sitt livs hittills största seger när man spårade Paralympiatravets final från start till mål. Elian Web snabbstartade sina vana trogen och tog tidigt hand om ledningen, fick bestämma tempot det första varvet, och höll sedan undan upploppet ner för de övriga konkurrenterna i en spännande slutstrid. Förstapriset en miljon kronor där segertiden skrevs till 1.12,2 över medeldistans och totalt så var det hästens 26:e seger i karriären.
– Med sin startsnabbhet och löpskalle så hör han verkligen hemma i Elitloppet och jag är väldigt glad för Katja Melkkos skull att hon har en häst i Elitloppet, säger Anders Malmrot.

Elian Web är andra hästen att bli klar för Elitloppet 2020 och sista söndagen i maj. Den numera Solvallatränade åttaåringen kommer att göra sitt andra framträdande i storloppet då han var med även 2017 – men där slutade oplacerad efter att ha lottats till spår åtta i sitt försökslopp.

Fakta Elian Web
Ålder: 8 år
Kön: Valack
Far: Like A Prayer
Mor: E.L.Dolly
Starter/Resultat: 64 (26-10-10)
Intjänat: 7 756 367 SEK
Rekord: 1.09,9 autostart (1640m)
Ägare: Sauli Meriläinen
Tränare: Katja Melkko
Skötare: Katja Melkko
Uppfödare: West Breeding Oy
Nationalitet: Finsk

Elitloppet är huvudattraktionen under Elitloppshelgen som arrangeras på Solvalla i Stockholm den 29-31 maj 2020. Elitloppet är ett inbjudningslopp där 16 hästar tävlar i två olika försök med åtta hästar i vardera. De fyra främsta i varje försök möts i en final där segraren erhåller tre miljoner kronor.

Inbjudna hästar till Elitloppet 2020: Vivid Wise As (Italien), Elian Web (Finland),

För mer information kontakta Anders Malmrot, sportchef Solvalla, på +46 70 636 00 58


Andra nyheter