En av världens bästa kuskar. Bakom en travare topp tre i världen.
Det gick som det gick i Guldbjörken på Umåker på lördagen – seger för Propulsion på nytt banrekord efter en tung löpning.
– Jag vet ju hur tuff han är sista biten och var aldrig orolig, sa Örjan Kihlström.

 

5 925 personer såg de soliga tävlingarna på Umåker på lördagen och duellen i uttagningsloppet till Olympiatravet.
Daniel Redén hade inte startat sin stjärna sedan femteplatsen i Prix d’Amerique i januari och det var en ringrostig världsartist som äntrade banan i Umeå.
Dramatik blev det före loppet då Propulsion ryggade för vattenbilen och trampade av sig en sko i uppvärmningen och ytterligare en sko rök i provstarterna innan loppet.
Tränaren Daniel Redén fick jobba i smedjan och tiden blev knapp vilket gjorde att Robert Bergh ändrade taktik till loppet.
Bergh svarade envist ledningen med Muscle Hustle när favoriten kom farande 1500 meter från mål. Första 1000 passerades på snabba 1.11,4 och Bergh drog tufft och hårt under slutrundan.
Örjan Kihlström tog det lilla lugna på utsidan och tog sig tid att gå ner i ledarens rygg genom den sista kurvan med världsstjärnan Propulsion.
– Nej, jag trodde väl aldrig att vi skulle förlora. Men han är smått flegmatisk i loppet och Robbans häst ser ut som att han joggar i den där farten. Så hade jag aldrig kört Propulsion tidigare hade jag kanske blivit orolig, sa Örjan Kihlström efter segern på nya banrekordet i Umeå, 1.11,3 över 2140 meter med autostart.
Muscle Hustle klar tvåa och stark mot övermakten efter en rolig satsning av Robert Bergh.

Propulsion blir stor favorit i Olympiatravet på Åby sista lördagen i april. Hästen är dessutom inbjuden till Elitloppet i maj hemma på Solvalla.
Daniel Redén var framför allt hovslagare den här lördagen i Umeå.
– Så jäkla skönt. Prova och stå där och slå fast skon på hästen och du nästan inte har något att spika i, och så står det en ekipagekontrollant och säger en minut till start. Det finns inte att han ska vinna med det loppet! Vilken djävla häst det är, jublade Daniel Redén.
Men det var aldrig tal om att stryka Propulsion berättade tränaren.
– Han behövde det här loppet för att vara med i Olympiatravet. Det hade varit kört annars. Det är hans sista säsong och jag har tränat mycket hårdare och måste få honom att lyfta ännu mer. Visst…stilen kanske inte var fläckfri i dag men det kommer att bli mycket bättre, sade Daniel Redén.
Daniel Redén och Örjan Kihlström tog hem de två största loppen på Umåker. I dagens näst största löpning Berth Johanssons Memorial vann Son Of God utan att behöva visa botten.

Björn Karlsson är tränare på grannbanan Solänget tolv mil söderöver från Umeå och har siktat på kallblodens elitlopp Elitkampen i ett par års tid med Tangen Haap.
Läget var sämsta tänkbara i Vårbjörken över 1640 meter men det var inget snack. Karlsson hittade tidigt tredje utvändigt med Tangen Haap och vred på i tredjespår genom den sista kurvan med hästen som ägs av ishockeytvillingarna Sedin.
En svepning i den högre skolan.
– Som det känns nu får Månprinsen A.M. och Lome Brage se upp över 1600 meter. Jag hoppas att jag får en inbjudan nu till Elitkampen, sa Björn Karlsson.

 

Mikael Wikner, Kanal75

Foto: Leif Norberg, ALN/TR Bild


Andra nyheter