Arbetet med Elitloppet inleds på allvar under Prix d’Amerique-helgen. Solvallas sportchef Anders Malmrot gick runt på stallbacken på Vincennes under lördagen och söndagen och lyssnade bland annat av läget med stekhete Jean Michel Bazire.
– Tongångarna känns faktiskt bättre nu än i fjol.

 

Anders Malmrot är hemma i Stockholm igen efter trippen till Paris och världen största travlopp Prix d’Amerique.
Sista helgen i maj är det dags för Elitloppet på den egna banan. Men allting är relativt och fyra månader känns ändå hyfsat långt borta menar han.
–  Det är inga klartecken som ges efter en sådan här helg precis. Det blir mera att man pratar med så många som möjligt på stallbacken och hör hur de olika tränarna tänkt sig säsongen med flera av de här topphästarna, säger Solvallas sportchef.
Prix d’Amerique 2019 formades till en jättetriumf för Jean-Michel Bazire som belade första-, andra och fjärdeplatsen med hästar från sitt stall. Han körde själv Belina Josselyn till seger, före överraskningen och nyförvärvet från Norge Looking Superb. Davidson du Pont slutade fyra.
Jean-Michel Bazire är som känt lite gramse på de svenska travdomarna och tycker sig ha blivit orättvist behandlad vid tidigare besök på Solvalla och därför hållit sig undan elitloppshelgen under några år.
Frankrikes store kan kanske vara på väg att tänka om.
– Jag hoppas ju det. Jag tycker att tongångarna är bättre nu än i fjol då det ett tag lät som att det var stängt med alla hans hästar. Sedan vilken det blir eller om det blir någon häst från Bazire stall, ja det är ju för tidigt att uttala sig om, säger Anders Malmrot.
Förutom Bazires topptrio i Prix d’Amerique fastnade han för hästen som vann lördagens Prix du Luxembourg.
– Cleangame som han vann med på lördagen var ju helt fantastisk. Och så vet vi ju att han har Aubrion du Gers kvar i stallet som han ska årsdebutera med senare.

Prix de France, Prix de Paris, Grand Criterium de Vitesse i Nice och Lotterian i Italien är storlopp ska avverkas innan det kan börja sprättas med inbjudningar.
– Många jag pratar med nämner Prix de France och sedan ska de ner till Lotterian. Så det förs vidare diskussioner efter det i stort sett, säger Malmrot.
Bold Eagle matchas mot ”franska elitloppet” Grand Criterium de Vitesse söndagen 10 mars och får troligen inleda avelsarbete efter det. Elitloppet 2020 kan komma på tal men alltså inte årets upplaga.
Readly Express var ju sagolikt bra som trea i söndadags. Så det är bara att hålla tummarna för att våren blir så bra för hästen att det blir fullt fokus på Elitloppet från Timos Nurmos sida. Daniel Redén säger att han siktar på Elitloppet med Propulsion om allt fungerar. Det är jätteroligt för Elitloppets del. Det blev ju helt fel loppet i söndags som förlorades redan i starten. Men avslutning var ju femstjärnig. Propulsion visade i Prix d’Amerique att det inte var någon fara med honom utan det var mera händelser i startögonblicket som gjorde att det blev fel, slutar Solvallas sportchef Anders Malmrot.

 


Andra nyheter