Två gånger innerspår blev Jerry Riordans Ringostarr Trebs lycka i årets Elitlopp.

Seger i försöket, förstavalet i lottningen ordnade spårfrågan. Men det var inte tal om att dirigera fältet från nån ledning, för i starten var uppstickares Pastore Bob alldeles för snabb. För snabb för sig eget bästa skulle det visa sig, för efter ett inledande halvvarv efter 1.07,6 och stor ledning blev han ett jagat villebråd. Wim Paal, som satt bakom Ringostarr Treb gled ut från positionen som tvåa på innern, och tog sig i andraspår fram till en ledare som fick allt svårade att freda sig ju närmare upploppet man kom.
Ringostarr Treb kopplade snabbt ett grepp om loppet, det kom inga hot från de närliggande hästarna, utan det var i stället en vass spurt från Propulsion och Örjan Kihlström som möjligen kunde ge Wim lite nervdaller. Men, trots en sylvass avslutning kunde Propulsion inte hota, utan fick för andra året i rad nöja sig med en andraplats till slut.
Bold Eagle försvann, liksom den austaliensiska gästen Maori Time, redan i inledningen av sitt försök medan hästar som Nadal Broline (trea i såväl försök som final) och Lionel (försöksvinnare) som gav oväntat positiva besked. Nära vinnaren var de dock inte.
Segerkusken Wim Paal var helt nöjd med hur finalen tvecklade sig.

– Hade jag fått önska mig ett scenario för hur loppet skulle köras så var det här nog nära hundraprocentigt.
– Vi fick ett perfekt lopp bakom en häst som gick alldeles för fort i början, så jag satt och mös i sulkyn och väntade på att det skulle bli min tid.
– Sen såg jag att Örjan satt långt ner i fältet med Propulsion, så då ställde jag på så mycket jag kunde för att han inte skulle hinna ikapp oss.
– Jag är mycket, mycket lycklig nu, och vill tacka Jerry Riordan och kretsen kring hästen att jag fick chansen att köra.
– Det här är mitt livs största seger!
Jerry Riordan, som alltid sansat vältalig och korrekt berömde de som beröm skulle ha.

– Skötaren, Heli Tarrimaa, gör ett kanonjobb med hästen, Wim körde perfekt när han gjorde om loppet till en 300 meters sprint.
– Trots det bankade mitt hjärta ordentligt innan min häst kom till mållinjen.
– Elitloppet är enormt stort för mig, jag kom hit som en 23-årig lärling en gång för länge sedan och att en gång ha upplevt Elitloppet gör att du alltid längtar dit, och att ha en häst som kan konkurrera…ja, det gör ju detta till en “tremendous experience”…
…jag vill också passa på att be publiken om ursäkt, för att jag trots mina år i Sverige inte kan prata svenska…
Men träna häst, det kan Jerry.

Håkan Ahlqvist

Foto: Malin Albinsson, TR Media


Andra nyheter