Inget gick enligt plan – men det spelade mindre roll. Platon Face var ändå starkast i årets upplaga av Harper Hanovers och säkrade Lutfi Kolgjinis andra triumf i storloppet på Solvalla under lördagen.

– Det är helgens näst största lopp och ett fantastiskt lopp att vinna, sade Kolgjini efter åkturen.

Elitloppsvädret var på plats och lockade många till huvudstadsbanan som på lördagen värmde upp inför det som komma skall. 
Harper Hanovers lopp – dagens höjdpunkt – avslutade V75-omgången.
Det är sällan som hästar i den främre volten har vunnit Harper Hanovers lopp, trots det stack Lutfi Kolgjini ut hakan före loppet och sa att så blir det i år. Så sant som det var sagt. Å andra sidan blev varken loppet eller taktiken som det var tänkt. 
Platon Face inledde med galopp medan Candian Rolls tog hand om ledningen och som väntat övertog Tesio taktpinnen strax efter. 
Dryga varvet från mål lät Kolgjini sin häst glida upp utvändigt ledaren och halvvarvet från mål tryckte man sig till ledningen. 
Örjan Kihlström bakom Call Me Keeper försökte krympa avståndet över upploppet men Platon Face kunde ta en bekväm seger till slut.
– Det är en fantastisk häst, han är löpärlig, stark som få och gick 1.13,1 med galopp, sade tränaren tillika kusken och utvecklade: 
– Jag fick inte plats i starten och fick inte iväg honom som jag skulle. Dessutom slog han ihop och galopperade. Sedan blev det våldsam körning så jag gick fram i dödens för att få kontroll. Det gäller att ha rätt taktik i de här långloppen.

Stoeliten bjöd på en rafflande upploppsduell. 
Peace Of Mind tog hand om ledningen medan Double Exposure fick göra allt jobb själv utvändigt ledaren. Men Örjan Kihlström var kylig och måttade säkert in omgångens största favorit inför en jublande publik. Segertiden blev 1.09,6. 
– Det var väldigt starkt gjort av henne att lyckas avgöra trots att hon fick gå utvändigt om en så pass bra häst i det tempot, sade segerkusken som först 50 meter kvar var säker på att det skulle gå vägen.
Örjan Kihlström fortsatte segertåget i finalen av Diamantstoet. 
Tillsammans med Rita C.D. hittade han luckan och fyraprocentaren avgjorde övertygande. Fyraåringens tredje seger i karriären gav en rörd tränare. 
– Det är fantastiskt, jag är så glad. Jag äger halva hästen också. Och Örjan som kusk är inte fel heller. Varför kör du inte själv frågar folk men Örjan var ju ledig, så vad fan gör man, sade en lycklig Hans R Strömberg.

V75-omgången inleddes med ett favoritfall. Disco Volante tappade aktionen en bit innan startbilen lämnade, och snabbast iväg var istället Knifetown Winner. Men Kaj Widell laddade och övertog ledningen med Magic Gwin som på upploppet stegade undan konkurrenterna.
– Tussarna som vi hade behövde vi inte använda. I dag vill jag påstå att han var bättre än någonsin, jag hade kunnat köra ett bra tag till. Han har en potential utöver det vanliga, sade Kaj Widell efter segern med Magic Gwin som Mona Winkvist tränar.

Tussarna kvar hade även Gina Schermer som enkelt avväpnade Digital Perfomer i klass II-finalen. 
Rick Ebbinge körde avvaktande fram till sista 700 metrarna innan han styrde ut sin holländska i tredjespår. Därifrån hade Gina Schermer uppvisning när hon tog andra raka segern i Sverige. Jeroen W.M. Engwerda tränar. 
– Första varvet kunde gärna ha fått gått lite fortare men vi hade en bra position så jag väntade tills vi kunde ta dem på upploppet. Hon gjorde ett fantastiskt lopp, summerade Rick Ebbinge i vinnarcirkeln.

I klass I-finalen blev det hårt i mål. Atupem utmanade favoriten, som på upploppet tappade aktionen något steg, in i det sista. Domaren bedömde att det inte var fråga om galopp och tilldömde Volnik du Kras och Alessandro Gocciadoro segern.
– Hästen skyggade till för något på innerplan både första och andra varvet, det var ingen regelrätt galopp så jag blev lättad när beskedet kom att vi hade vunnit, sade den italienska storkusken och tränaren. 
Favoritseger blev det även i silverdivisionsfinalen där Coktail Fortuna förlängde sin segerrad. 
Robert Bergh fick styra och ställa i spets och även om flera hästar utmanade till slut höll nioåringen undan säkert. 
– Det var lite småsurr att vi funderade på Elitloppet med honom efter Åby men han hade ingen vinstchans där och det var väl det som tog emot lite grann. Man vill ju vara med för att tävla och vinna, inte bara delta, det är ju roligare att stå här i vinnarcirkeln, sade kusken tillika tränaren.
Sju rätt på V75 delade ut 44 047 kronor, sex rätt gav 272 kronor och fem rätt 32 kronor.

Gina Söderlund, Kanal75

Foto: Maria Holmén/TR Media


Andra nyheter