En av Sveriges bästa och mest populära travhästar någonsin ska hyllas inför storpublik. 
– Jag vet att Solvallapubliken håller Nuncio kär och det kommer bli ett stämningsfullt ögonblick, säger Anders Malmrot, sportchef på Solvalla.

Stefan Melanders ögonsten Nuncio tackas av på Solvalla i samband med Elitloppet nu på söndag.

Melander hittade Nuncio år 2012 på en auktion i Harrisburg i USA och ropade in honom för fyndpriset 7 000 dollar. Som två- och treåring tävlade han i USA och segrade i stora årgångslopp som Kentucky Futurity och Yonkers Trot, han var dessutom tvåa i Peter Haughton Memorial och The Hambletonian. På 27 amerikanska starter segrade han 16 gånger, var aldrig sämre än trea och tjänade 14 532 726 kronor.

Som fyraåring togs han till Sverige där han fortsatte att skörda framgångar. Men det mest minnesvärda loppet kom inte från en seger, utan från den osannolika prestationen när han gick först i tredjespår under hela Elitloppsfinalen och slutade knappt slagen trea. Året efter fick han sin revansch med en vattentät Elitloppsseger.

– Nuncio var en absolut favorithäst för mig. Jag är oerhört imponerad av honom som individ. Att ha klarat av stenhårda unghästlopp i USA och sedan fortsätta med att leverera i Sverige på högsta nivå, inte minst i sina Elitloppsstarter, finns det inte många – kanske inte ens någon – som klarar av, säger Anders Malmrot.

Nuncios största Europeiska segrar näst efter Elitloppet är UET Trotting Masters, Oslo Grand Prix, Sundsvall Open Trot, Jubileumspokalen, Sprintermästaren, Breeders’ Crown och Årjängs Stora Sprinterlopp. På karriärens 63 starter tog han 42 segrar och tjänade 28 660 230 kronor.

År 2016 utsågs han till Årets Häst i Sverige.

I januari i år meddelade Stefan Melander att Nuncio skulle sluta tävla och istället bli avelshingst på Menhammar Stuteri.

Klockan 12.00 på söndag den 27 maj är han tillbaka på Solvalla för att hyllas en sista gång av Elitloppspubliken.

Elitloppet är höjdpunkten på Elitloppshelgen som arrangeras på Solvalla den 25-27 maj 2018. Elitloppet är ett inbjudningslopp där 16 hästar tävlar i två olika försök med åtta hästar i vardera. De fyra främsta i varje försök möts i en final där segraren erhåller tre miljoner kronor. Förra året hade Elitloppshelgen över 60 000 besökare, cirka en miljon TV-tittare i TV4 och TV12 samt 373 miljoner kronor i omsättning på ATGs spelformer.

Pressmeddelande från Solvalla 23 maj 2018. 
Foto: TR Media/Kanal 75


Andra nyheter