fbpx

info@elitloppet.se
08-635 90 00

26-28 maj 2023

Nedräkning till elitloppet 23

Kjell Engman formger Elitloppets hederspris

Han har gjort statyetterna till både Let’s Dance och Eurovision. Nu blir Elitloppet nästa stora arrangemang som den kreative glaskonstnären formger hederspris till.
- Jag ville göra en häst som ser spänstig och intensiv ut, säger Kjell Engman, konstnär på Kosta Boda.

Elitloppet är ett av världens största och mest framstående travlopp. Loppet inträffar alltid den sista söndagen i maj och har arrangerats på Solvalla sedan 1952. Under hela helgen brukar travbanan räkna in 50 000 besök och loppet direktsänds i 17 länder. Elitloppshelgen arrangeras i år den 24-26 maj.

Segraren i Elitloppet erhåller tre miljoner kronor. Utöver vinstsumman har Kjell Engman fått äran att formge ett hederspris som tilldelas den vinnande hästens ägare, tränare, körsven, uppfödare och hästskötare. Dessutom får de tävlande i Elitloppet ta del av Kjell Engmans skaparglädje då uppdraget även innefattat att formge samtliga deltagarpriser.

- Jag ville göra en häst som ser spänstig och intensiv ut. En häst med fokus på huvudet och den målmedvetna blicken som för kroppen framåt med fart och fläkt. En häst i trav som förmedlar en sådan utstrålning att den lyckas fånga den entusiastiska publiken säger Kjell Engman, konstnär på Kosta Boda.

Kjell Engman är en outtröttlig glaskonstnär med gränslös fantasi och berättarglädje. Han hämtar mycket inspiration från djurriket och är flitigt anlitad för offentliga utsmyckningar både nationellt och internationellt. Kjell Engman har formgivit statyetterna till bland annat Let’s Dance & Eurovision.

- Vi på Kosta Boda är mycket stolta över att vi i år fått det ärofyllda uppdraget att leverera både hederspris och deltagarpris till en så i särklass framstående tävling som Elitloppet, säger Kjell-Olof Askencrantz, marknadschef Kosta Boda.

- Elitloppet är ett av världens största lopp och något av det mest prestigefulla du kan vinna på en travbana. Kjell Engman har fångat hästens energi på ett vackert sätt och vi är mycket glada över att kunna dela ut så fina och unika priser, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Om Orrefors Kosta Boda AB

Orrefors Kosta Boda AB är ett småländskt designföretag med formgivning och tillverkning av högkvalitativt bruks- och konstglas för såväl privat som offentligt bruk under varumärkena Orrefors och Kosta Boda. Orrefors Kosta Boda AB ingår sedan 2005 i koncernen New Wave Group. Hjärtat av verksamheten finns på glasbruket i Kosta. En genuin bruksmiljö med närhet till hantverket och formgivarna. Med ugnar som varit tända sedan 1742 är Kosta Glasbruk numera även Sveriges äldsta verksamma glasbruk.

Om Elitloppet

Elitloppet är huvudattraktionen under Elitloppshelgen som arrangeras på Solvalla i Stockholm den 24-26 maj 2019. Elitloppet är ett inbjudningslopp där 16 hästar tävlar i två olika försök med åtta hästar i vardera. De fyra främsta i varje försök möts i en final där segraren erhåller tre miljoner kronor. 


Pressmeddelande från Solvalla 15 maj 2019. 
Foto: Kosta Boda

Image

Solvalla

Solvalla är Nordens största arena för travsport med cirka nittio tävlingsdagar om året. Här arrangeras Elitloppet – ett av världens största travlopp.
På arenan erbjuds även event, mässor och konferenser. Solvalla ligger i Bromma i Stockholm och drivs av den ideella föreningen Stockholms Travsällskap.

Kontakta oss

Vi ser att du använder en gammal webbläsare i form av Internet Explorer 11 eller tidigare. För bästa upplevelse rekommenderar vi senaste version av någon annan webbläsare, exempelvis Chrome, Safari, Edge eller Firefox.