fbpx

info@elitloppet.se
08-635 90 00

26-28 maj 2023

Nedräkning till elitloppet 23

ELITLOPPSSEGER TROTS GALOPP

Det krävdes en overklig prestation för att ta hem världens största travlopp 2022.
Etonnant gjorde som sin far, men ändå inte när han spurtade hem Elitloppet på Solvalla. Trots galopp och en omöjlig resa kunde körande Anthony Barrier göra segergest i god tid före mållinjen.

Etonnant tränas av Richard Westerink som verksam i Frankrike, men han är ursprungligen från Holland – och älskar Sverige och Solvalla.

– Elitloppet är det finaste loppet i världen enligt mig. Jag var stolt när jag fick inbjudan, jag var glad för ett spår som många andra hade varit besvikna på, sade Westerink.

I försöket startade Etonnant från spår sju, hamnade illa till och tvingades göra jobbet själv under slutrundan. Det räckte till en fjärdeplats och sista finalbiljett.

Till finalen tävlade Etonnant utan skor runt om, men startade återigen från spår sju, näst längst ut bakom startbilsvingen. När fjolårsvinnande favoriten Don Fanucci Zet nöp i galopp direkt bakom startbilen var plötsligt Elitloppet vidöppet. Etonnant öppnade som vanligt försiktigt och varvet före mål sattes attacken in. Som fick ett hastigt slut 200 meter senare då Etonnant galopperade!

Trots virvlande tempo fick kusken Anthony Barrier hästen på rätt köl och fortsatte framåt – i tredje och fjärdespår. Via ett mäktigt lopp togs segergreppet före tappre hemmahästen Hail Mary på 1.09,3a/1.609 meter.

Elitloppet kördes för första gången efter pandemin med full publikkapacitet och de hyllade unisont franske Etonnant vars namn betyder ”fantastisk”. Vilket väl speglade hans prestation på Solvalla.

Och för första gången i Elitloppets 70-åriga historia har en Elitloppsvinnare lämnat en Elitloppsvinnare – Etonnants pappa Timoko vann dessutom Elitloppet två gånger och tränades precis som Etonnant av Richard Westerink!

Image

Solvalla

Solvalla är Nordens största arena för travsport med cirka nittio tävlingsdagar om året. Här arrangeras Elitloppet – ett av världens största travlopp.
På arenan erbjuds även event, mässor och konferenser. Solvalla ligger i Bromma i Stockholm och drivs av den ideella föreningen Stockholms Travsällskap.

Kontakta oss

Vi ser att du använder en gammal webbläsare i form av Internet Explorer 11 eller tidigare. För bästa upplevelse rekommenderar vi senaste version av någon annan webbläsare, exempelvis Chrome, Safari, Edge eller Firefox.