– Vi får chansen att börja om från början, med samma förutsättningar som förra året, och det känns super! säger hästens karismatiske ägare Pierre Pilarski.

Bold Eagles krona har hamnat lite på sniskan. Efter två raka segrar i Prix d’Amerique hemma i Frankrike fick han i vintras nöja sig med andraplatsen bakom svenske Readly Express. Och i Elitloppet för ett år sedan fick han inte alls till det i finalen där han skar mållinjen som fyra. Visserligen gjorde han elitloppshistoriens kanske mest imponerande prestation i försöket när han mosade världsrekordstoet Delicious U.S. och vann på löpningsrekordet 1.08,4, men det var till klen tröst för tränaren Sébastien Guarato och ägaren Pierre Pilarski när de lämnade Solvalla.
– Förra året kände vi verkligen att vi inte fullföljde uppdraget med honom och jag är jättelycklig över att få en andra chans. Det får man inte alltid i livet men nu har vi fått det och vi ska verkligen ge järnet, säger Pierre Pilarski.

Vi träffar den hästbitne snabbmatskungen på galoppbanan Hippodrome d’Auteuil i Paris. På senare tid har ett galoppintresse väckts men det är inom travet han har varit verksam i många år. Närmare bestämt sedan 1994 då den första travhästen inhandlades. Vid sidan av sin framgångsrika karriär som franchisetagare för McDonalds har hästarna funnits där och han har själv vunnit ett tiotal lopp som amatörkusk. Men det är som den ödmjuke och utåtriktade ägaren till Bold Eagle som Pierre Pilarski har blivit världskändis i travkretsar. Han beskrivs ofta som en ambassadör för travsporten.
– Jag har en otrolig chans med den här hästen och jag känner att jag har en plikt mot travfolket, gentemot alla människor som gör att travet existerar i dag. Jag har verkligen en känsla av att ha ett uppdrag för travsporten. Jag känner att jag måste få dela med mig, annars känner jag mig som en stor egoist, säger Pierre Pilarski, som för andra året i följd sträcker ut en hand till den ideella föreningen Stall43 i samband med Elitloppet.
Föreningen erbjuder trav för autistiska barn och i fjol fick man t-shirts att sälja av Bold Eagles ägare. För pengarna har man kunnat bygga en rid- och travbana på gården i Norrtälje. I år skänker Pierre Pilarski kepsar som föreningen ska sälja på Solvalla under helgen.

Ljudnivån höjs och anledningen till att vi befinner oss på galoppbanan, treåringen Fiumicino, springer in som fyra i hinderloppet Prix le Parisien.
– Det var hans andra lopp i livet och eftersom tränaren var nöjd är jag också nöjd, för ärligt talat kan jag inte så mycket om galopp, säger Pierre Pilarski med ett leende innan vi fortsätter vårt samtal om Bold Eagle och Elitloppet.
– I den typen av lopp, med två heat samma dag, måste man verkligen ha ett team bakom hästen som fungerar. Man sa att hästen inte var på topp i finalen förra året men det var vi som inte var på topp.
Planen som Bold Eagles entourage har i år är att inte köra lika fort i försöket och man tänker också ändra på rutinerna mellan försök och final. I fjol duschade man exempelvis hästen efter försöket men det tänker man inte göra i år eftersom det kan ge hästen signalen att det är färdigtävlat. 
– När vi kom till Elitloppet förra året hade vi lyckats vinna Triple Crown (Prix d’Amerique, Prix de France och Prix de Paris), vi hade vunnit Prix de l´Atlantique och vi kände oss oövervinnerliga. Nu kommer vi mycket mer ödmjuka och jag tror att teamet runt hästen kommer vara på topp i år.

Beträffande Bold Eagles dagsstatus går rapporterna i dur. Hästen har gjort två starter under våren. I mars vann den 41-faldige miljonären Criterium de Vitesse på löpningsrekordet 1.08,9 och senast försvarade han sin titel i Prix de l’Atlantique från ledningen.
– Jag tror inte att vi kan ha honom i bättre skick än nu. Om vi blir besegrade i Elitloppet så kommer det vara av hästar som är bättre än vår.
Pierre Pilarski är med per telefon från Hippodrome d’Auteuil när startspåren i elitloppsförsöken lottas i direktsänd svensk tv. Bold Eagle drar nummer fem i det första försöket och när hans ägare kopplat ner samtalet ler han stort.
– Det var det nummer som förra året kvalificerade oss till final på rekordtid, det var också det nummer som Timoko hade i finalen när han vann, så i hemlighet hoppades vi att vi skulle få nummer fem. Vi får chansen att börja om från början, med samma förutsättningar som förra året, och det känns super!

Ola Johansson & Lissi Gustafsson, Kanal75

Foto: Lissi Gustafsson, Kanal75


Andra nyheter