wrapper

Historik Elitloppet

Spännande historik om Elitloppet fram till idag.

pdf 512Vem vann Elitloppet 2010? Hur många gånger har kusken Örjan Kihlström kört i Elitloppet? Vem har vunnit Elitloppet till högst vinnarodds? Svar på dessa frågor och mycket mer hittar du i vår statistik för anrika Elitloppet.

Här till höger kan ni läsa spännande och intressant historik från Elitloppets start 1952 fram till idag. Ladda ner PDF.

I artiklarna nedanför finns information och video på samtliga vinnare från 1980 fram till idag.

Ringostarr Treb

Den coole hedershästen Ringostarr Treb var bättre än någonsin i sin 85:e start i livet. Efter att ett par år tidigare vunnit Sweden Cup var det nu dags att sätta pricken över i:et och vinna Elitloppet 2018!

Läs mer ...

Timoko

Timoko överraskade alla i finalen tillsammans med Björn Goop och kunde ta sin andra seger i Elitloppet. Han klev därmed över 47,2 miljoner i intjänade prispengar.

Läs mer ...

Nuncio

Fenomenet Nuncio krossade dem i finalen den tunga vägen utanpå ledaren. Örjan Kihlström fick chansen att köra Stefan ”Tarzan” Melanders superstjärna i Elitloppet Benders 2016 och tog den.

Läs mer ...

Magic Tonight

Örjans kyla gav en ny Elitloppsvinst. Från ledningen dirigerade han som bara han kan, och hade reservkrafterna kvar sista 100 meterna i ett lopp där tvåan och trean löpte heroiskt.

Läs mer ...

Timoko

Svensk-franskt samarbete lönade sig. Björn Goop fick uppdraget att köra förhandsfavoriten som tränades av sin ägare Richard Westerink.

Läs mer ...

Nahar

Veckan innan fanns hans namn inte ens med bland tänkbara deltagare… veckan efter visste alla vem han var. Kämpigt underlag lär ha varit till hans fördel.

Läs mer ...

Commander Crowe

Glädjetårar i Vinnarcirkeln när Commander’n vann. Var snabbast genom tiderna i försöksvinsten, och hade det tämligen lugnt i finalen.

Läs mer ...

Brioni

Utslagen i försöket. Vann finalen. En av de mest osannolika vinarna någonsin halkade in i finalen efter en diskning och hann lika precis fram till segern.

Läs mer ...

Iceland

Johnnys fräcka drag gav Tarzan Elitloppssegern. Johnny fick hastigt chansen i finalen och bombade iväg direkt till spets.

Läs mer ...

Torvald Palema

Snabbast vinner. Svanstedt igen. Stall Palema igen. Och nu var förstapriset uppe i tre miljoner kronor.

Läs mer ...

Exploit Caf

… så fick vi oss ett par rediga påminnelser. Även denna gång var det Jean Michel Bazire som satt i sulkyn. Och vi fick för första gången träffa tränaren Fabrice Souloy

Läs mer ...

L'Amiral Mauzun

Just när vi lyckats glömma bort hur fransmännen brukade vinna alla Elitlopp… kom hästen som i princip snodde alla storlopp i Norden. Första gången för Bazire blev det också.

Läs mer ...

Conny Nobell

När krutröken lagt sig stod en snopen Goop som vinnare. Hans häst blev dock till slut den första vinnaren som noterade under 1.10.

Läs mer ...

Steinlager

En norsk norrman från Norge intog Solvalla. Vi gladde oss åt att han var uppfödd i Sverige. Tur dock att han hade en fantastiskt trevlig grupp människor kring sig.

Läs mer ...

Gidde Palema

Kung Åke kröntes i Stockholm. Första Elitloppssegern för Grön Kusk ordnade Gidde, och han skulle följas av ytterligare en från samma håll.

Läs mer ...

From Above

En pojkdröm gick i uppfyllelse. Solvalladuon fick uppleva en förstagångskänsla som kändes genom hela publikhavet. Försöken? De vanns av Victory Tilly och Scarlet Knight.

Läs mer ...

Varenne

Varenne var tillbaka igen, lika bra som vanligt. Han blev den dittills snabbaste vinnaren av Elitloppet genom tiderna – 1.10,2.

Läs mer ...

Varenne

Världens bästa häst vann världens bästa lopp. Det rådde inte ens delade meningar om vem som var världens främste travare vid denna tidpunkt.

Läs mer ...

Victory Tilly

Den största segern i min karriär” Nuff said. Stig H:s sjätte och senaste Elitloppstriumf blev och hans karriärs höjdpunkt.

Läs mer ...

Remington Crown

Han kom tillbaka till Sverige och tog över tronen. Allting blir mer spännande med Jos Verbeeck som här tog sin andra Elitloppsseger.

Läs mer ...

Moni Maker

Ingen har glömt året hon vann. En seger på knock-out dessutom. Ostoppbar på vägen mot karriärens dryga 50 miljoner kronor slog hon världsrekord på Solvalla.

Läs mer ...

Gum Ball

Året alla glömt att Moni Maker förlorade. Vinnaren kom i samma väg, men hade förstås trimmats av Stig H ett tag – det blev hans femte Elitloppsvinst.

Läs mer ...

Coktail Jet

En fransk kejsare håller hov. Europas mest framgångsrika trav- och galoppfamilj bevisar hur svårt det är att vinna Elitloppet. Det här är enda gången.

Läs mer ...

Copiad

Än var han Kung, men det dök upp en utmanare… långt ner i alfabetet, men inte långt efter i mål. Bara några månader senare var det ombytta roller.

Läs mer ...

Copiad

Kanske det mest oförglömliga av alla Elitlopp. Duellen mellan Europa och USA, mellan Copiad och Pine Chip slutade i en kostsam galopp för den senare. Han var värd sitt andrapris, men…

Läs mer ...

Sea Cove

En stenkross kom till stan. Det måste ha gjort ont att möta den här hästen, framför allt försöka stoppa honom. För det gick inte.En stenkross kom till stan. Det måste ha gjort ont att möta den här hästen, framför allt försöka stoppa honom. För det gick inte.

Läs mer ...

Billyjojimbob

En hyllning till alla rednecks i USA. Tyvärr var det inte så många som fanns på plats för att heja fram hästen med Elitloppshistoriens mesta och flesta namn.

Läs mer ...

Peace Corps

USA-hästarna höll måttet. Stig H:s fjärde Elitloppsseger saknade en del av den dramatik som funnits kring de tidigare – han hade den bästa hästen i hela kåren.

Läs mer ...

Mack Lobell

Mack is Back. Nu var det Thomas Nilsson som fick känna trycket. Två år efter sin första Elitloppsvinst startade Mack Lobell som en av de största favoriterna i loppets historia.

Läs mer ...

Napoletano

Den nya generations amerikanare presenterar sig. Det kom ett helt gäng farande över Atlanten, och vissa var helt enkelt värda biljetten. Som denne fältherre.

Läs mer ...

Mack Lobell

”What a horse. What a driver”. Bosse Rydgren klassiska referat ekade över Solvalla när Mack Lobell blev den förste att vinna Elitloppet som fyraåring.

Läs mer ...

Utah Bulwark

Kapitel två i historien om Stig H:s osannolika vinnare. Fel distans, fel motstånd och det var nära att hästen aldrig blivit påtänkt för ett Elitlopp. Så kan det gå.

Läs mer ...

Rex Rodney

Året när norrmännen i publiken blev galet glada. En Kung blev Kung på Solvalla, och aldrig vare sig före eller efter har det viftats med så mycket flaggor som denna söndag.

Läs mer ...

Meadow Road

”Om jag suttit bakom en bättre häst? Det har ingen gjort.” Det uttalandet behöver Torbjörn aldrig äta upp. Elitloppet var bara början på en rad vunna storlopp.

Läs mer ...

The Onion

Äntligen! Stig H fick en osannolik Elitloppsseger, och gav ett stort hjärtligt tack i vinnarcirkeln till de som förtjänade det mest.

Läs mer ...

Ianthin

Nära för Wallner/Lindstedt – men åter franskt i topp. Ingen kunde stoppa anstormningen från landet fyllt av vin och ost.

Läs mer ...

Ideal du Gazeau

Idealen var tillbaka och krossade allt motstånd igen. Däremot gick det vägen året efter för världen bästa häst som alltså tog sin andra Elitloppstriumf.

Läs mer ...

Jorky

Två svenskar på pallen – men segern gick till Frankrike igen. Men det blev inte andra raka för hästen som var på modet i Europa denna gång.

Läs mer ...

Ideal Du Gazeau

För första gången gick Elitloppet i ljusblått. De svenska tummarna hölls för Gunnar Axelryd, och ännu mer så sedan Express Gaxe vunnit sitt försök. Finska Charme Asserdal vann det andra.

Läs mer ...

Elitloppet sponsorlimpa 1170x190px 180326

Solvalla

Besök Solvalla | Vi förmedlar puls, upplevelser och engagemang. Det är dessutom en arena under ständig utveckling.

Solvalla är Nordens största travarena och rymmer 35 000- 40 000 personer.

Kontakta oss

Växel: 08-635 90 00

E-post: info@solvalla.se

Bordsbokning (Solvalla Restauranger):
Tel: 08-627 98 60
E-post: restauranger@solvalla.se

Postadress:
Box 205 01, 161 02 Bromma